fbpx

Zgodovinski trenutek: Na sojenju bo pričal nekdanji stražnik v nacističnem koncentracijskem taborišču, medtem ko Slovenci na trenutek sojenja komunističnim zločincem še čakamo!

Foto: Twitter

Nekdanji stražnik v nacističnem koncentracijskem taborišču, ki je obtožen masovnih umorov, bo pričal na sojenju. Glede na to, da gre za redko izjavo na sojenju takšne vrste, je pričakovati veliko pozornosti s strani javnosti. 

94-letni Nemec iz zahodnega dela zvezne države Severno Porenje – Vestfalija je od junija 1942 do septembra 1944 delal kot stražnik v kampu Stutthof blizu mesta Danzig, danes Gdanska na Poljskem.

Njegove celotne identitete nemški mediji še niso javno razkrili, imenujejo ga namreč kot upokojenega krajinskega arhitekta in ločenega očeta s tremi otroki Johanna R. Vsekakor pa je potrebno zavedanje, da bo njegovo pričanje predstavljalo redko priložnost, da bodo lahko žrtve in njihovi sorodniki neposredno poslušali izjave obtoženega zaradi zločinov, ki jih je ta storil sedem desetletij nazaj.

Na sojenju, ki se je pričelo prejšnji teden, je bilo mogoče opaziti, kako je obtoženi točil solze, medtem ko je poslušal spisane izjave preživelih v holokavstu, ki danes živijo v ZDA ali Izraelu. Devetdesetletnik je obtožen, da je kot soudeleženec sodeloval pri umorih več sto zapornikov v taborišču. Med njimi je bilo več 100 poljskih zapornikov, ki so bili  uplinjeni v plinski celici junija 1944, in verjetno nekaj sto Judov, ki so bili med avgustom in decembrom 1944 ubiti kot del izvajanja nacistične “končne” rešitve.

Foto: iStock

Grozi mu do 15 let zaporne kazni
Obtoženemu, ki je bil v času izvajanja očitanih mu zločinov star med 18 in 20 let, po navedbah Breitbarta grozi do 15 -letna zaporna kazen. Glede na njegovo starost in možnost pritožbe se zdi verjetno, da niti dneva ne bo preživel za rešetkami.

Nemčija se trudi čimprej obsoditi osebje SS-a, ki je sodelovalo pri masovnih pobojih, potem ko je leta 2011 prišlo do zgodovinske obsodbe nekdanjega paznika v taborišču smrti Sobiborju Johna Demjanjuka. Sicer je sledila tudi obsodba nekdanjega paznika v Auschwitzu Oskarja Groeninga, a sta oba 94-letna obsojenca umrla, preden sta bila premeščena v zapor na prestajanje zaporne kazni.

H. M.