fbpx

To je ostala neuresničena želja pokojnega papeža Janeza Pavla II.

Foto: epa

Papež Frančišek in moskovski patriah Kiril se bosta 12. februarja 2016 srečala na Kubi. Gre za prvo srečanje med rimskim škofom in moskovskim patriarhom v zgodovini. Srečanje, o katerem sta sanjala tako Janez Pavel II. kot tudi Benedikt XVI. 

Papež Frančišek se bo na poti v Mehiko ustavil na Kubi, kjer se bo na uradnem obisku mudil moskovski patriarh Kiril. Papež in moskovski patrarh se bosta srečala na mednarodnem letališču José Martí v Havani na Kubi, poroča Slovenska škofovska konferenca. Tam se bosta najprej dve uri pogovorjala na štiri oči, srečanje pa bosta sklenila s sprejetjem skupne izjave in govoroma v navzočnosti kubanskega predsednika Raula Castra.

Gre za prvo srečanje vrhovnih poglavarjev katoliške in ruske pravoslavne cerkve po razkolu krščanskega sveta na rimskokatoliški in pravoslavni del leta 1054.

Srečanje z izjemno zgodovinsko težo
Srečanje s Kirilom pa bo imelo še večjo zgodovinsko težo. O takšnem prelomnem dogodku se je govorilo že leta, vsaj od pontifikata Janeza Pavla II. (1978–2005), v zadnjem času pa je bilo vedno bolj otipljivo. Še posebej od leta 2014, ko je Frančišek izjavil, da se je s Kirilom pripravljen srečati “kjerkoli želi”. “Pokliči me in prišel bom,” je takrat izjavil papež.

Doslej se je sicer pričakovalo, da bo do zgodovinskih pogovorov prišlo v Evropi. Zdaj pa se bo prelomno srečanje odvilo na Kubi.

Kot so sporočili iz Vatikana, bo srečanje, ki so ga po besedah tiskovnega predstavnika Federica Lombardija pripravljali dve leti, pomemben mejnik v odnosih med obema cerkvama, bo pa tudi znak upanja “za vse ljudi dobre volje”.

V. V. , STA