fbpx

Zid bolj potreben kot kadarkoli: 12 tisoč novih srednjeameriških migrantov na poti proti ZDA!

Migrantska karavana (Foto: Facebook)

Nova srednjeameriška migrantska karavana se je glede na število migrantov, ki nameravajo vdreti v ZDA, povečala že na 12 tisoč. Ob tem dodatne težave povzroča politika novega mehiškega predsednika, ki migrantom velikodušno podeljuje t. i. humanitarne vize. Kot kaže, je izgradnja zidu na mehiško-ameriški meji bolj potrebna kot kadarkoli prej!

Mehika trdi, da se je srednjeameriška migrantska karavana okrepila in zdaj šteje že 12 tisoč migrantov, katerih končni cilj so ZDA. A namesto da bi sprejeli ukrepe za zavarovanje svoje južne meje, je mehiški levičarski predsednik Andrés Manuel López Obrador pričel izvajati velikodušno vizumsko politiko. V skladu s tem migrantom podelijo enoletno t. i. humanitarno vizo, ki jim omogoča delo in prosto gibanje po državi, tako da se brez težav lahko hitro prebijejo do južne ameriške meje. Tako nameravajo preprečiti nelegalne prehode meje iz Gvatemale prek reke Suchiate, postopke podeljevanja takšnih viz pa bodo, kot še poroča portal Breitbart, zdaj še pospešili. To bo sicer povzročilo težje obvladovanje množic, prejšnje karavane so namreč potovale v skupini, da bi se izognile aretacijam in se zaščitile, zdaj pa se bodo po prehodu južne mehiške meje migranti skoraj zagotovo razpršili.

V Tijuani se je pojavilo tudi 100 ruskih migrantov
Migranti večinoma prihajajo iz Hondurasa, prav tako pa tudi iz drugih srednjeameriških držav, kot so Gvatemala, Salvador in Nikaragva. Poročali smo že, da se v karavani utegnejo skrivati tudi nevarni islamisti z Bližnjega vzhoda, v začetku tega tedna pa naj bi se v Tijuani pojavilo celo 100 ruskih migrantov, ki si želijo azila v ZDA. Vse to skupaj z mehiško politiko podeljevanja vizumov povzroča velika varnostna tveganja za ZDA in, kot kaže, je izgradnja zidu z vsakim dnem bolj nujna.

Predsednik Donald Trump je sicer že napovedal možnost vzpostavitve izrednih razmer, ki bi mu omogočile večjo fleksibilnost pri financiranju izgradnje zidu, v primeru, da bo slednja še naprej ovirana s strani demokratov. Ameriške oblasti so sicer v Arizoni prijele že prek 9 tisoč nelegalnih migrantov od 1. oktobra 2018, prav tako pa je v Novo Mehiko nelegalno vstopilo vsaj 26 velikih skupin migrantov, od katerih vsaka vključuje kar 100 posameznikov.

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.