fbpx

Zimske OI 2022: Slovenija ponosno zakorakala v Ptičje gnezdo

(foto: epa)

S slovesnostjo ob odprtju v Pekingu se uradno začenjajo 24. zimske olimpijske igre. Med 91 državami so kot 70. po vrsti na stadion Ptičje gnezdo  zakorakali tudi slovenski olimpijci. Častna vloga zastavonoše je pripadla alpski smučarki Ilki Štuhec in deskarju Roku Marguču.

Slovesno odprtje Pekinga 2022 bo trajalo nekaj več kot uro in pol, na njej pa bo sodelovalo okoli 3000 nastopajočih, od tega 90 odstotkov študentov.  Prireditev ob odprtju OI Pekinga 2008 je trajala štiri ure, spektakel na Ptičjem gnezdu je pred 14 leti navdušil svet, a tokrat bo prireditev bolj zadržana, zaradi epidemiološke situacije pa bo tokrat trajala le uro in pol. Za režijo tudi tokrat skrbi najbolj znani kitajski filmski režiser Džang Jimov, ki pri 71 letih zdaj napoveduje “preprosto, varno in krasno” slovesnost ob odprtju olimpijskih iger, prav tako pa naj bi olimpijski ogenj prižgali na način, ki mu v več kot stoletni zgodovini iger še nismo bili priča.

91 udeležencev iger, dve državi prvič
Odprtje OI so pričeli kulturnim programom, s katerim so predstavili svojo bogato zgodovino. Osrednji del slovesnosti je zavzel tradicionalni mimohod držav udeleženk iger, ki je potekal po kitajski abecedi.

(foto: epa)

Tradicionalno je prva na stadion zakorakala grška ekipa, kot predzadnja Italija, ki bo igre gostila čez štiri leta v Milanu in Cortini, zadnja pa gostiteljica Kitajska. Prvič na zimskih igrah sodelujeta Savdska Arabija in Haiti.

(foto: epa)

Uradno bodo zimske OI potekale vse do nedelje, 20. februarja, prvi kompleti medalj pa se bodo podelili v soboto, med njimi tudi v smučarskih skokih za ženske, kjer ima Slovenija tri favoritinje za medalje.