fbpx

Zmaga za svobodo izbire: Britansko vrhovno sodišče razsodilo v prid pekarni, ki je zavrnila naročilo torte s pro-homoseksualnim sporočilom

Lastnika pekarne Ashers Amy in Daniel McArthur (vir: twitter)

Britansko vrhovno sodišče je v primeru diskriminacije na podlagi spolne usmeritve glede peke torte presodilo v prid pekarne, ki je zavrnila naročilo na podlagi ugovora vesti in verske svobode.

Krščanski lastniki pekarne v Severni irski, ki zaposluje 80 ljudi, so na koncu le dočakali pravico. Vrhovno sodišče je presodilo, da pekarna Ashers ni diskriminirala aktivista za pravice homoseksualcev Garetha Leeja, ki je tožil podjetje, ker ni želelo speči torte po naročilu. Lee je želel, da na torto napišejo “Podpiramo homoseksualne poroke”.

Lasniki pekarne so sporočili, da ni problem Leejava homoseksualnost ali na splošno spolna usmerjenost, temveč sporočilo, ki ga je Lee po poročanju BBC želel na torti in je v hudem nasprotju z njihovimi lastnimi osebnimi prepričanji, ki so zaščitena z zakonom. Sodišče je bilo v svoji odločitvi enoglasno. Svoboda govora in svoboda vesti imata prednost pred željami posameznika.

Najdražja torta v Veliki Britaniji
Spor se je začel leta 2014, preden pa je prišlo do končne razsodbe vrhovnega sodišča, je Ashers izgubil na prvostopenjskem sodišču in nato še pritožbo na prvo sodbo. Za pravni spor, ki je trajal štiri leta, je šlo več kot pol milijona evrov. Sodni stroški pekarne so dosegli približno 230 tisoč evrov, medtem ko je Leejeve sodne stroške pokrivala komisija za enakost, ki se financira iz davkoplačevalskega denarja. Ti stroški so presegli 280 tisoč evrov.

Torta, ki je zaradi sporočila v podporo homoseksualnosti pekarna Ashers ni želela speči. (Vir: Twitter)

To  je sprožilo veliko polemiko okoli zapravljanja davkoplačevalskega denarja. Poslanec DUP Ian Paisley je zaradi tega že pozval severnoirskega sekretarja, naj skliče pregled financiranja omenjene organizacije. Pekarno Ashers so po drugi strani finančno podpirali Krščanski inštitut, dobrodelna organizacija in lobistična skupina.

Daniel McArthur, eden od lastnikov pekarne Ashers, je povedal, da je to zmaga svobode govora in svobode vesti. “Poznam veliko ljudi, ki bodo veseli nad današnjo razsodbo, saj ta razsodba ščiti svobodo govora in svobodo vesti za vse.”

Ivan Šokić