fbpx

Zmagoslavje Salvinijeve Lige! Po pol stoletja dolgi vladavini levice v Umbriji zmagala desnica!

Senatorka Donatella Tesei in vodja Lige Matteo Salvini proslavljata zmago na lokalnih volitvah v Umbriji (foto: EPA)

Po pol stoletja levičarske vladavine v Umbriji je na regionalnih volitvah v italijanski pokrajini slavila nacionalistična Liga nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija. Po prepričanju političnih analitikov poraz v Umbriji ne bo dovolj za razpad levičarske vlade, a izguba Bologne, ki velja za levičarsko trdnjavo, naj bi pomenila začetek konca naveze med levimi populisti in socialdemokrati.

Kandidatka Lige Donatella Tesei, ki so jo družno podprle vse desne stranke, je s 57,5 odstotka glasov zmagala na lokalnih volitvah v Umbriji.

Rdeča trdnjava, kjer so zadnjih 50 let izmenično vladali komunisti, socialdemokrati in socialisti, je tako končno padla. Kandidat trenutne koalicije Gibanja 5 zvezdic (M5S) in socialdemokratov PS  Vincenzo Bianconi je prejel zgolj 37 odstotkov glasov.

“Nocoj pišemo zgodovino,” je novinarjem po poročanju Politica v nedeljo zvečer povedal vodja Lige Matteo Salvini. Rezultat lokalnih volitev je namreč katastrofa za trenutno vlado, še toliko bolj pa za M5S, ki je skupaj z oblikovanjem koalicije s PS začela ponovno sprejemati migrante.

Čeprav je premier Giuseppe Conte še v petek trdil, da lokalne volitve v Umbriji ne morejo biti volitve o sami vladi, pa je katastrofalen poraz koalicijskih strank v pokrajini, kjer so imeli močno podporo, dober indikator, da Italijani z levičarji na oblasti niso zadovoljni.

Po prepričanju analitikov poraz v Umbriji ne bo dovolj za razpad levičarske vlade, a izguba Bologne, ki velja za levičarsko trdnjavo, naj bi pomenila začetek konca naveze med levimi populisti in socialdemokrati. To je potrdil tudi vodja M5S Luigi Di Maio, ki je skupni nastop s PS v Umbriji označil za prvi in zadnji take vrste.

Ivan Šokić