Zmagoslavje Salvinijeve Lige! Po pol stoletja dolgi vladavini levice v Umbriji zmagala desnica!

Senatorka Donatella Tesei in vodja Lige Matteo Salvini proslavljata zmago na lokalnih volitvah v Umbriji (foto: EPA)

Po pol stoletja levičarske vladavine v Umbriji je na regionalnih volitvah v italijanski pokrajini slavila nacionalistična Liga nekdanjega notranjega ministra Mattea Salvinija. Po prepričanju političnih analitikov poraz v Umbriji ne bo dovolj za razpad levičarske vlade, a izguba Bologne, ki velja za levičarsko trdnjavo, naj bi pomenila začetek konca naveze med levimi populisti in socialdemokrati.

Kandidatka Lige Donatella Tesei, ki so jo družno podprle vse desne stranke, je s 57,5 odstotka glasov zmagala na lokalnih volitvah v Umbriji.

Rdeča trdnjava, kjer so zadnjih 50 let izmenično vladali komunisti, socialdemokrati in socialisti, je tako končno padla. Kandidat trenutne koalicije Gibanja 5 zvezdic (M5S) in socialdemokratov PS Vincenzo Bianconi je prejel zgolj 37 odstotkov glasov.

“Nocoj pišemo zgodovino,” je novinarjem po poročanju Politica v nedeljo zvečer povedal vodja Lige Matteo Salvini. Rezultat lokalnih volitev je namreč katastrofa za trenutno vlado, še toliko bolj pa za M5S, ki je skupaj z oblikovanjem koalicije s PS začela ponovno sprejemati migrante.

Čeprav je premier Giuseppe Conte še v petek trdil, da lokalne volitve v Umbriji ne morejo biti volitve o sami vladi, pa je katastrofalen poraz koalicijskih strank v pokrajini, kjer so imeli močno podporo, dober indikator, da Italijani z levičarji na oblasti niso zadovoljni.

Po prepričanju analitikov poraz v Umbriji ne bo dovolj za razpad levičarske vlade, a izguba Bologne, ki velja za levičarsko trdnjavo, naj bi pomenila začetek konca naveze med levimi populisti in socialdemokrati. To je potrdil tudi vodja M5S Luigi Di Maio, ki je skupni nastop s PS v Umbriji označil za prvi in zadnji take vrste.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  Seveda bo tako. Logično za pričakovati, več jih bodo vozili v Europo iz Afrike, bolj bodo ljudje dajali glas tistemu ki je proti temu. Normalno.

  Le pri nas bo drugače, Volili bodo tistega, ki bo za NOB. Naslednje volitve bi priporočil stričkom, da uvozijo šimpanza. In ko se bo oglašal “oh, oh, oh” RTV in prorežimski mediji prepričajo zveste volilce, da se v resnici oglaša z “nob, nob, nob”. Pa bo.

  • freedomfighter

   No je pa velika razlika med slovenijo in italijo…ce si bil kdaj v italiji ves da je ta preplavljena z migranti od severa do juga…pri nas imamo le nekaj tezav v obmejnih krajih

   • ZatonMesecnikov

    Tvoje raztmišljanje je podobno, kot bi imel vzrno hišico in vrt sredi romskega naselja. Za sedaj ti samo čez vrt hodijo….

    • freedomfighter

     Ej ves kaj mene zanima…kako to da na tem portalu nihce ne razume enostavnih komentarjev…v sloveniji je zelo majhen del populacije ki ima stik z migranti za to pri nas ne zaleze ista predvolivna kampanja kot v italiji…tudi kriminala pri nas ni vec zaradi migrantov…ne vem kako naj se boljjasno to razlozim…ti probam se bolj poenostavit…vecina slovencev se ne boji migrantov ker kako ze pravijo dalec od oci dalec od srca…se bolj poenostavim? V sloveniji je zaenkrat premalo migrantov da bi to obcutno vplivalo na voljo ljudstva…ne vem pa kako da imamo v sloveniji sploh kaksnega migranta glede na to da nas hrvatje prepricujejo kako dobro varujejo mejo…tako dobro da bi jih nekateri nasi politiki spustili v sengen

 • xtc

  Sedaj le še pohod na Rim in nato sojenje narodnim izfdajalcem,ki uničujejo lasten narod.

 • AlternativaZaSlovenijo

  To je seveda spodbudno za slovensko manjšino. Po levici pridejo na vrsto fašisti!

 • tralala

  ne vem sicer, kateri butec je to prevajal, ampak bologna je v emilii romagni in ne v umbrii :D

 • Black_hawk

  Salvini je vreden več, kot vsi političarji v Evropi. Vsaj eden ki mu delajo klikerji.