fbpx

Zmagovalcu avstrijskih predsedniških volitev odločilne glasove prinesli volivci po pošti

Foto: STA

Zmagovalec drugega kroga avstrijskih predsedniških volitev Alexander Van der Bellen se je v svojem prvem odzivu na zmago na predsedniških volitvah zahvalil volivcem. “Zahvaljujem se za to zaupanje,” je dejal pred številnimi domačimi in tujimi novinarji v dunajski palači Schönburg.

Van der Bellen se je Avstrijcem na splošno zahvalil tudi, da so odšli na volitve. Svojemu tekmecu, kandidatu svobodnjakov Norbertu Hoferju, ki je že priznal poraz, je izrekel “osebno spoštovanje in priznanje” ter mu “pri vseh vsebinskih razlikah” čestital k “zelo angažiranemu predvolilnemu boju”. Bodoči avstrijski predsednik je tudi napovedal, da bo zamrznil svoje članstvo pri avstrijskih Zelenih.

Odločilne glasove prinesli volivci po pošti
Van der Bellen je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev prejel 50,3 odstotka podpore, njegov tekmec Hofer pa 49,7 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila v drugem krogu volitev 72,7-odstotna.Vanu der Bellnu so končno zmago prinesli glasovi po pošti, saj je imel Hofer še v nedeljo, ob koncu volilnega dneva, 51,9 odstotka podpore. Razlika med obema tekmecema je bila po preštetju glasov po pošti 31.026 glasov. Med glasovi po pošti je Van der Bellen dobil 61,7 odstotka podpore.

Tokrat se je prvič po drugi svetovni vojni zgodilo, da sta se na predsedniških volitvah pomerila kandidata, ki ne izhajata iz dveh velikih sredinskih strank.

M. P., STA