Znanstveniki na Univerzi v Oxfordu razvili petminutni koronavirus test

Datum:

Britanski znanstveniki so razvili hitri koronatest, ki naj bi bil zmožen zaznati okužbo v manj kot petih minutah. Upajo, da bo test dostopen na tržišču do sredine 2021.

Skupina znanstvenikov z Univerze v Oxfordu je razvila hitri koronatest, ki pokaže rezultate v roku manj od pet minut. Naprava, ki so jo sestavili, naj bi prišla na trg v prvi polovici leta 2021. Naprava deluje na principu, da se vzame bris nosu in se ga vstavi v kartušo, kjer bo potekalo iskanje antigenov ali proteinov, ki se nahajajo na površini covid-19.

Omenjeni test naj bi po poročanju Daily Mail bil sposoben celo razlikovati med različnimi virusu, kot so gripa ali sezonske okužbe s koronavirusom. Tako so namreč pokazali rezultati omejene študije o učinkovitosti novo razvitega hitrega testa.

Znanstveniki so prepričani, da bi se njihov tester lahko rabilo na letališčih ali v pisarnah in tako ohranilo ekonomijo pri življenju. Če se izkaže, da naprava deluje tudi na večjem številu, bi to pomenilo trikrat hitrejše rezultate kot pa z napravami, o katerih trenutno razmišlja britanska vlada. Ministri namreč iščejo način, kako bi lahko na dan opravili kar 10 milijonov testiranj. Ob tem je potrebno poudariti, da je bris antigenov na splošno gledano manj natančna a zato toliko hitrejša metoda testiranja. Bolj gotovi so rezultati na podlagi RNA virusa, ki se vrši s pomočjo tehnike PCR.

Hiter, učinkovit in poceni
“Za razliko od preostalih tehnologij, ki zaznajo zapoznel odziv protitelesc, ali potrebujejo drago, naporno in dolgotrajno pripravo vzorcev, naša metoda zazna nedotaknjene delce virusa, kar pomeni, da je analiza preprosta, izjemno hitra in cenovno učinkovita,” je povedal vodja raziskovalcev, profesor Achilles Kapanidis.

“Pokazali smo, da naša analiza lahko z gotovostjo razlikuje med različnimi virusi in kliničnimi vzorci, kar omogoča ključno prednost v naslednji fazi pandemije,” se je strinjala dr. Nicole Robb iz medicinske fakultete Warwick. Skupina znanstvenikov je prepričana, da bi njihov test lahko bil v veliko pomoč v prihajajočih zimskih mesecih, ko bodo poleg covid-19 izbruhnile tudi ostale sezonske virusne okužbe.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...

Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po...

Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za...