fbpx

Znižanje pokojnin agentom komunistične tajne policije

Foto: EPA

Poljska konservativna vlada namerava znižati pokojnine več deset tisoč upokojenim agentom bivše tajne policije SB iz časa komunizma, je danes sporočil notranji minister Mariusz Blaszczak.

Predlog zakona predvideva, da jim bodo relativno visoke pokojnine znižali na sedanjo povprečno mesečno pokojnino, ki jo izplačuje državni pokojninski zavod ZUS in znaša okoli 400 evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Želijo doseči pravičnost v družbi
Minister je predlog utemeljil s tem, da želijo doseči pravičnost v družbi, saj ni razloga, da bi nekdanji funkcionarji represivnega komunističnega sistema dobivali pomembne prihodke za svojo dejavnost v preteklosti.

Poljska varnostna služba SB, ki je izvajala tudi obveščevalno dejavnost, je bila osovražena in so se je bali zaradi zatiranja politične opozicije in brutalnosti. Med drugim so njeni agenti ugrabili, mučili in ubili disidentskega župnika Jerzyja Popieluszkoja, ključno osebnost protikomunističnega gibanja Solidarnost v 80. letih.

Zakon zadeva 32.000 ljudi
Blaszczak je še povedal, da predlog zakona zadeva okoli 32.000 ljudi in da bodo letno privarčevali več kot 30 milijonov evrov.

Predlog morajo še uskladiti na vladi, nato pa ga mora potrditi parlament. Glede na to, da ima v njem absolutno večino vladna konservativna Stranka Zakon in pravičnost (PiS), potrditev ni sporna, teoretično pa jo lahko blokira ustavno sodišče, ki je trenutno v konfliktu s PiS.

Konservativna vlada je namreč od lanskega prihoda na oblast sprejela več spornih reform, ki so po oceni opozicije privedle do paraliziranja sodišč.

SPS