Zoper elektro oligarhe v Srbiji odredili pripor, v Sloveniji pa si po dokapitalizaciji izplačujejo še nagrade za uspešnost

Elektroprivreda Srbije

Srbsko pravosodje je odredilo 30-dnevno pridržanje za šest osumljencev, ki naj bi z zlorabo oškodovali javno podjetje “Elektroprivreda Srbije” za skoraj 7 in pol milijona ameriških dolarjev. Na vesti iz Srbije se je odzval predsednik SDS Janez Janša, ki je odredbo Višjega sodišča v Beogradu primerjal z dogajanjem v Sloveniji, kjer se slovenski organi pregona, ob obilici indicev o nepravilnostih v energetiki, ne zganejo. 

“V Srbiji elektro oligarhom in prevarantskim kšeftarjem z elektriko sodijo, v Sloveniji pa preko Vlade Republike Slovenije, z vašim denarjem polnijo finančne luknje, ki so jih naredili po raznih Genih. Potem pa si izplačujejo še nagrade. Svobodnjaki so Balkan prinesli v Slovenijo na velika vrata,” je zadevo komentiral Janša.

Nekdanji predsednik vlade je komentiral prvotno objavo političnega analitika Edvarda Kadiča, ki je primerjal dogajanje v Sloveniji s tem v Srbiji, kje je država očitno veliko bolj učinkovita pri preganjanju nepridipravov, pri čemer ima primarno vlogo prav pravosodje.

Po dokapitalizaciji davkoplačevalcev še nagrada za dobro delo?
Skupina HSE obsega Dravske, Soške hidroelektrarne, Termoelektrarna Šoštanj in Premogovnik Velenje, proizvede 60 odstotkov električne energije v Sloveniji. V državni družbi je šlo v preteklem letu nekaj hudo narobe, saj jim je morala država nakazati skoraj pol milijarde davkoplačevalskega denarja, za namen “premostitve likvidnostnega primanjkljaja skupine HSE”. Prva tranša izplačil je znašala 300 milijonov evrov, druga 192 milijona evrov. Do nakazil je prišlo po tem, ko je vodenje družbe prevzel Tomaž Štokelj, poročna priča predsednika vlade.

Ob vsem tem so si v družbi odločili, da izplačajo nagrade zaposlenim za uspešno delo. Na HSE se sicer izgovarjajo, da se nagrade nanašajo na leto 2021. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Posli GEN-I na Balkanu
Posebno poglavje pa je poslovanje družbe GEN-I, katere podrobnosti poslovanje te dni premlevajo mediji v Srbiji in Kosovem. V Sloveniji se je tema prebila v provladne medije šele po tem, ko je bilo indice o kriminalni aktivnosti družbe, v času, ko jo je vodil trenutni predsednik vlade Robert Golob, nemogoče spregledati. Ob razkritju shem poslovanja GEN-I na Balkanu, v katerih je ključno vlogo igral kosovski veleposlanik v Zagrebu Martin Berishaj, je nekdanji vodja kriminalistov Dušan Mohorko povedal naslednje: “Če do danes nisem bil povsem prepričan, ali je v ozadju nakazil Gen-I kriminal, sedaj to vem zagotovo glede na današnjo Tarčo in Helblovimi izjavami.” Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač