fbpx

Kdo je sestrelil rusko letalo? Za letalsko nesrečo je kriv zunanji dejavnik.

Foto: Epa

Ruska letalska družba Kogalimavija je ocenila, da je za sobotno strmoglavljenje ruskega letala kriv zunanji dejavnik, kar je po njihovem mnenju edina razumna razlaga. 

Letalo je bilo tehnično pregledano, posadka pa je med letom normalno komunicirala, so sporočili iz ruske letalske družbe. Po mnenju ruskih strokovnjakov je letalo razpadlo, še preden je strmoglavilo na tla.

Posmrtni ostanki nekaterih žrtev že v Rusiji
Na letališče v Sankt Peterburg je zjutraj že pripeljalo prvo letalo z najdenimi s 144 žrtvami sobotne letalske nesreče, v kateri je umrlo 244 ljudi, od katerih je bila večina ruskih turistov. Do sedaj so našli posmrtne ostanke 168 ljudi, poroča STA.

Ruske oblasti so obljubile, da bodo z identifikacijo posmrtnih ostankov pričele še danes. Svojci žrtev so v kriznem centru v Sankt Peterburgu že priskrbeli vzorce DNK.

Črni skrinjici na analizi
Kot poročajo preiskovalci, pa natančen vzrok nesreče še ni znan. Egiptovskim preiskovalcem se bodo pridružili še strokovnjaki iz Irske, Rusije in Francije ter letalske družbe Airbus. Črni skrinjici, ki so ju našli, že preiskujejo, a bi preiskava lahko trajala mesece.

Egiptovski premier je medtem zavrnil namige, da naj bi bila za nesrečo odgovorna teroristična organizacija IS. Kot je dejal, se bo na koncu izkazalo, da to ne drži.

M. P.