fbpx

Zuckerbergov Facebook vnovič izvedel velikansko čistko ter izbrisal več kot 800 vplivnih strani in profilov!

Bivši ameriški predsednik barack Obama in ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg (Foto: Twitter)

Družabno omrežje Facebook je izvedlo veliko čistko, izbrisali so namreč več kot 800 strani in računov. Čeprav v Facebooku trdijo, da je do tega koraka prišlo zaradi kršenja pravil, ki odstopajo od določenih vzorcev obnašanja na Facebooku, pa “izbrisanci” v svoj zagovor navajajo, da je s tem prišlo do napada na neodvisnost medijev, ki naj bi predstavljali tako leve kot tudi desne politične poglede. 

Strani “Right Wing News” in “The Anti Media” sta bili dve izmed strani, ki so bile dobro poznane med ljudmi, in sta imeli več milijonov všečkov, zato ni nič čudnega, da so nekateri ustanovitelji strani javno zavrnili uradno razlago, ki jo je podal Facebook.

“Danes brišemo 559 strani in 251 računov, ki so dosledno kršili naša pravila glede nezaželenih vsebin in koordiniranega neavtentičnega obnašanja. Glede na zaznane aktivnosti in glede na čas vmesnih volitev v ZDA želimo podati podrobnosti, ki so vodile do tega ravnanja,” je bilo mogoče prebrati v objavi Facebooka. Poleg tega so zapisali, da naj bi mnogi izmed izbrisanih uporabljali lažne račune ali več računov z istim imenom in objavljali veliko količino vsebine na omrežju skupin in strani, z namenom usmerjanja prometa na svoja spletna mesta. “Številni so uporabili iste tehnike z namenom, da bi njihova vsebina postala bolj popularna na Facebooku, kot je v resnici bila. Drugi pa so uporabljali Facebook z namenom, da so zavedli ljudi v razmišljanje, da predstavljajo forume za legitimno politično debato,” je v svoje opravičilo med drugim zatrdil Facebook.

Foto: iStock

Na Twitterju se je vnela pestra reakcija
Kakorkoli, na Twitterju je bilo mogoče zaradi ravnanja Facebooka zaslediti strogo reakcijo in očitke, da gre pri tem za usmerjen napad na neodvisne glasove. Nekatere izmed izbrisanih strani so bile v podporo in nekatere proti aktualnemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, nekatere izmed njih pa so spremljale korupcijo v policiji. Sicer Facebook ni izdal celotnega seznama izbrisnih, so pa številne strani in profili znani na podlagi protesta, ki so ga ti izrazili preko družabnega omrežja Twitter in z drugimi metodami obveščanja z namenom razlage svoje plati zgodbe, ki je v popolnem nasprotju z razlago Facebooka.

N. Ž.