fbpx

Zunajsodni poboji gejev: Čečenska oblast zapira in ubija geje

Slika je simbolična. Foto: epa

Najprej sta izginila televizijska novinarja. Nato je izginil še natakar. V preteklem tednu je poleg njih izginilo še nekaj moških iz ulic Čečenije, starih med 16 in 50 let.

V soboto je vodilni ruski opozicijski časopis potrdil zgodbo, ki je že nekaj časa krožila med aktivisti za človekove pravice: čečenska oblast je izvajala aretacije med geji in ubijala homoseksualno usmerjene moške.

Pridržani zaradi “netradicionalne spolne usmerjenosti”
Zlorabe s strani varnostnih služb v Čečeniji so se dogajale v zakulisju 20-letnega ruskega boja proti islamskim upornikom na tem območju in so že dolgo madež predsednika Vladimirja Putina na področju človekovih pravic, saj zatiranje gejev prej menda ni bilo zajeto v tako širokem obsegu, piše Jihad Watch. Časopis Novaya Gazeta razkriva, da so bili homoseksualni moški “pridržani v zvezi z njihovo netradicionalno spolno usmerjenostjo ali sumom na to”. Omenjeni medij se sklicuje na ruske zvezne organe pregona, ki za to krivijo lokalne oblasti.

Novaya Gazeta razkriva, da jim je njihov vir potrdil, da je v Čečeniji končalo v priporu več kot 100 gejev. Prav tako so navedli imena treh žrtev, ki so jih čečenske oblasti ubile zaradi njihove spolne usmerjenosti, obstaja pa sum, da je tudi mnogo drugih gejev umrlo v zunajsodnih pobojih.

Geji v Čečeniji ne obstajajo …, če pa že bi, bi za njih “poskrbeli” njihovi sorodniki
Na članek pa se je odzval že tiskovni predstavnik čečenskega voditelja Ramzana Kadyrova Alvi Karimov, ki je pričakovano zanikal vse informacije, ki jih navaja omenjeni časopis, članek pa označil za “absolutno laž in dezinformacijo. Ne morete aretirati ali zatirati ljudi, ki v republiki pač ne obstajajo. Če pa bi ti ljudje v Čečeniji obstajali, organom kazenskega pregona ne bi bilo treba skrbeti za njih, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali tja, od koder se ne bi mogli vrniti”.

Marjanca Scheicher