fbpx

Župan Portlanda poskuša na račun morilca utišati tiste, ki mu niso všečni

Foto: iStock

Župan Portlanda v ameriški zvezni državi Oregon Ted Wheeler je pozval zvezno oblast, naj prekliče nekaj napovedanih shodov, ki jih organizirajo konservativne skupine. Kot razlog za prepoved je navedel, da je mesto še vedno v šoku po tem, ko so moška na vlaku zabodli do smrti, medtem ko sta branila muslimanki pred žaljivkami, ki jih je napadalec izrekel na račun njune vere. Težko se je znebiti občutka, da želi župan v tem primeru na račun nesreče utišati tiste, ki mu niso všečni. 

Župan Wheeler je prosil zvezno vlado, naj prekliče dovoljenje za Trumpovo zborovanje za svobodo govora, ki je predvideno za 4. junij v predmestju Portlanda. Pozval jih je tudi k prepovedi pohoda proti šeriatskemu pravu, ki je predviden za 10. junij, a organizatorji še niso prejeli ustreznih dovoljenj. “Našo mesto žaluje, jeza naše skupnosti je resnična, čas in tematika teh dogodkov pa lahko poslabša že zdaj težko stanje.”

K odpovedi pozval tudi organizatorje dogodkov
Prav tako je povedal, da je vzpostavil stike tudi z organizatorji obeh dogodkov, ki ju je označil kot skrajno desničarske demonstracije, in jih pozval k odpovedi. “Pozivam jih, da svoje podpornike odvrnejo od Portlanda,” je zapisal Wheeler in dodal, da v skupnosti ni prostora za fanatizem in sovraštvo. Povedal je, da ima zvezna vlada nadzor nad izdajo dovoljenj na trgu, kjer bosta zborovanji, in dodal, da mesto Portland ne bo izdalo dovoljenja, ki bi organizatorjem omogočilo zborovanje na katerikoli drugi lokaciji.

Ted Wheeler (Foto: YouTube)

Smrt 23-letnega Taliesina Myrddina Namkaija Mecheja in 53-letnega Rickyja Johna Besta, ki so ju zabodli do smrti, medtem ko sta skušala braniti ženski pred moškim, ki ju je pričel zmerjati zaradi vere, je pretresla prav vsakogar. Tretji moški, ki je tudi posredoval, jo je odnesel s poškodbami. 35-letni osumljenec Jeremy Joseph Christian naj bi imel po navedbah Washington Posta za seboj zgodovino izrekanja fanatičnih izjav, prav tako naj bi ga z nacističnim pozdravom fotografirali na nedavnem Trumpovem zborovanju za svobodo govora. Nevladna organizacija Southern Poverty Law Center pa ga je opisala kot znanega zagovornika bele nadvlade.

Distancirali so se od morilca Christiana
Organizator Trumpovega zborovanja za svobodo govora Joey Gibson se je skupaj s skupino Patriot Prayer distanciral od Christiana, še posebej po tem, ko se je izvedelo, da se je pojavil na drugih dogodkih skupine. Na video posnetku, ki je bil objavljen v nedeljo na družbenem omrežju Facebook, je Gibson obsodil ravnanje Christiana in dodal, da antifa protestniki skušajo spodbujati zmedo na prihajajočem zborovanju na podlagi izkoriščanja napadov na vlaku. “Sledi še večja intenziteta in še več groženj,” je povedal Gibson in izrazil prepričanje, da smrt dveh moških in Christiana uporabljajo z namenom, da bi v času zborovanja ustvarili hrup. Gibson je pozval svoje podpornike, naj ostanejo mirni in jih opozoril, da vsak udarec lahko prispeva k temu, da jih zaprejo.

Jeremy Joseph Christian (Foto: epa)

Marš proti šeriatskemu pravu, v organizacijo katerega je prav tako vključen Gibson, poudarja, da islamski zakoni niso kompatibilni z ustavo in ameriškimi vrednotami ter k udeležbi poziva vse, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic. Ameriško združenje za človekove pravice v Oregonu je obsodilo poskuse župana, da prepove obe zborovanji in poudarilo, da vlada ne more preklicati ali zanikati dovoljenja, do katerega je prišlo na podlagi prepričanj demonstrantov.

Najbolj marginalizirani so najbolj podvrženi cenzuri
Organizacija je prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je lahko skušnjava prepovedi govora, s katerim se ne strinjamo, zelo velika, kar potrjuje tudi zgodovina, ki kaže na to, da so najbolj marginalizirani nesorazmerno cenzurirani in kaznovani za nepriljubljeni govor. “Če bomo dovolili, da vlada prepreči govor nekaterim, bomo na koncu vsi plačali ceno,” so sporočili izorganizaciji.

N. Ž.