fbpx

Zvezno prizivno sodišče v San Franciscu ponovno odpira vrata muslimanom, Trump odgovarja: “Zmagali bomo!”

Foto: epa

Zvezno prizivno sodišče v San Franciscu se je soglasno opredelilo proti Trumpovem izvršnem ukazu, s katerim je prepovedal vstop v ZDA tistim ljudem, ki prihajajo iz sedmih muslimanskih držav, poroča Breitbart. Donald Trump se je na odločitev odzval prek družbenega omrežja Twitter in zapisal: “Vidimo se na sodišču, kajti varnost naroda je na kocki.”

Glede na četrtkovo soglasno odločitev senata bo izvrševanje Trumpovega ukaza ustavljeno, kar pomeni, da bodo lahko migranti iz Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije in Jemna še naprej potovali v ZDA takrat, ko bodo imeli zeleno vizo.

Glede prepovedi potovanj naj ne bi bilo zadostnih dokazov
Po mnenju sodnikov pri odločitvi o prepovedi potovanja ljudi iz sedmih različnih držav ni dovolj dokazov za to, da naj bi državljani teh držav povzročili napade na ameriških tleh, pri čemer so dodali, da jim ni jasno, zakaj so prepoved začeli izvrševati nemudoma.

Britanski Express navaja, da je tiskovna predstavnica ameriškega zveznega pravosodnega ministrstva sporočila, da ministrstvo preučuje nadaljnje možnosti in dodala, da ima predsednik pooblastila, da lahko omeji vstop v državo, z namenom, da prepreči nevarnost širjenja terorizma in s tem zaščiti varnost državljank ter državljanov ZDA. Prav tako je zatrdila, da sodišča nimajo pooblastila glede tega, da odločajo o ukrepih, ki so namenjeni preprečevanju terorizma.

Trump trdno verjame v zmago
Predsednik Donald Trump je odločitev sodišča označil kot politično in dodal, da bo temu sledila zmaga. Kmalu po tem, ko je bila odločitev sodišča znana, je Trumpova tekmica na predsedniških volitvah Hillary Clinton prek družbenega omrežja Twitter zapisala “3:0”, pri čemer je imela v mislih soglasno odločitev tričlanskega senata zveznega prizivnega sodišča, ki je ustavila izvrševanje zakona o prepovedi potovanja.

N. Ž.