fbpx

Bivši generalni direktor Fursa o novem: Peter Grum je slaba izbira za davčne zavezance

Peter Grum (Foto: STA)

Vlada je za generalnega direktorja Fursa imenovala Petra Gruma, ki je upravo doslej vodil kot vršilec dolžnosti. Petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja bo nastopil v soboto. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja finančne uprave je Grum postal 9. junija. Na čelu Fursa je nasledil Ivana Simiča, ki je po imenovanju nove vlade odstopil. 

Odstopil sem po imenovanju ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli zaničuje moje delo, me razglaša za nekompetentnega in napoveduje mojo menjavo, kot ste to počeli vi. Dobro veste, da bi lahko ostal na funkciji, vaša vlada bi me zamenjala in prejel bi sorazmerno visoko odpravnino. Ker tega ne potrebujem, sem odstopil in vam olajšal pot do izbire novega generalnega direktorja. To bi morali ceniti. Sploh pa, ker nisem postopal tako kot vi, ko ste po izteku mandata v GEN-i na vse možne načine želeli novi mandat,” je junija letos bivši generalni direktor FURS-a Ivan Simič odgovoril na laži premierja Roberta Goloba. Golob se je namreč zlagal, da je prišel na položaj po osebnem dogovoru z bivšim predsednikom vlade Janezom Janšo, a je Simič pojasnil, da je funkcijo pričel po več razgovorih s takratnim ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem. Golob je takrat še dejal, da je bilo Simičevo imenovanje politično, da pa je Grumovo strokovno.

Ko je bil Grum namestnik generalne direktorice, je bilo izdanih veliko nezakonitih in neustavnih odločb
“Na takratni Generalni davčni urad (mislim 2006) sem ga pripeljal jaz,” pa je dejal Simič. Poleg tega je bilo v času, ko je bil on namestnik generalne direktorice, izdanih veliko nezakonitih in neustavnih odločb, kar so naknadno potrdila sodišča in so zadeve bile vrnjene v ponovne postopke. Golobov kandidat Grum nima izkušenj z vodenjem finančne uprave, saj je do sedaj ni vodil, ampak je bil le namestnik. Poleg tega je njegov prvi nastop, ki je bil političen, izžareval preveliko sovražnost do Simiča kot predhodnika, saj je med drugim izjavil, da bo pod njegovim vodstvom finančna uprava delovala strokovno, učinkovito in nepolitično.

“Ne vem, ali je nenamerno ali namerno izpustil, da bo finančna uprava delovala tudi zakonito, saj do sedaj, ko je on bil namestnik, temu ni bilo tako v celoti. Zato menim, da je Peter Grum slaba izbira za davčne zavezance in odlična izbira za davčne svetovalce,” je še prepričan Simič.

Davčni strokovnjak Ivan Simič odgovarja na laži Roberta Goloba. (Foto: STA)

Da bi preprečili novo javno metanje polen pod nogami, je Simič Grumu svetoval, da je najbolje, da ga pusti pri miru, a očitno ni mogel mimo tega, da ne bi ocenjeval njegovega dela, čeprav o tem ne ve veliko. “Poudarjam, da Peter Grum ni primeren, da ocenjuje moje delo. Tega lahko ocenjujejo le davčni zavezanci in zaposleni v finančni upravi, ki so delali z mano,” je Simič odgovarjal na njegove izrečene laži v intervjuju za časnik Finance julija letos. V svojem blogu je podrobno opisal in argumentiral neresnice, ki jih je Grum izjavil, razkril pa tudi podrobnosti Grumovega delovanja na Fursu. Med drugim mu je očital slab odnos do zaposlenih.

Na pritiske na zaposlene se Grum ni odzval
“O odnosu Petra Gruma do zaposlenih, še posebej do finančnih inšpektorjev, kaže tudi njegova reakcija na dokaj ostro pismo Sindikata državnih organov Slovenije z dne 29. 11. 2019. Predsednik sindikata Frančišek Verk je na tedanjega ministra za finance dr. Andreja Bertonclja in državno sekretarko Natalijo Kovač Jereb naslovil dolgo pismo, v katerem so nazorno navedeni in opisani večletni in stopnjujoči se nedopustni pritiski na zaposlene v finančni upravi, še posebej na finančne inšpektorje”,
v svojem zapisu pojasnjuje Simič, ki doda, da so to pismo prejeli tudi na Fursu, se pa nanj vodstvo, čigar del je bil tudi Peter Grum, ni odzvalo

Tisti, ki so danes zadovoljni na Fursu, so tisti, ki jih je Grum postavil na vodilne funkcije
Eni redkih, ki so zdaj na Fursu zadovoljni, so verjetno tisti, ki jih je Peter Grum postavil na vodilne funkcije in predstavljajo obroč okoli njega. Gre v glavnem za ekipo, ki je bila na teh ali podobnih položajih že v času, ko je bil Peter Grum namestnik generalne direktorice Fursa. V njegovi letih je bilo izdanih veliko število nezakonitih in neustavnih odločb, kar so potrdila sodišča – tako upravno, vrhovno, ustavno in evropsko,” je nadaljeval Simič, pri čemer je dodal, da je pomembne oziroma sistemsko nezakonite odločitve, ki so padle na sodiščih od 2012 do 20. 3. 2021, objavil v reviji Denar, ki je izšla 20. 3. 2021.

Peter Grum v času, ko je bil namestnik generalne direktorice. (Foto: STA)

“To početje lahko imenujemo kriminal”
Simič je v svojem blogu odgovoril tudi na Grumove izjave o nezakonitih odločbah, čeprav je upal, da Grum te teme ne bo odpiral, “saj se je v tem primeru v najhujši možni obliki pokazalo, kako lahko posamezniki na Fursu odločajo, koga bodo obdavčili, in to mimo zakona. Ne vem, ali se temu reče sistemska nezakonitost ali kaj drugega, prav gotovo pa to početje lahko imenujemo kriminal,” je prepričan Simič, ki meni tudi, da je Peter Grum Fursu povzročil veliko škodo in to je še en razlog, zakaj ne more biti v. d. generalnega direktorja Fursa. Veliko bolje bi bilo, če bi bil tiho. Toda ker je odprl to temo, bom odgovoril, zakaj sem se opravičil finančni inšpektorici,” za katero je Simič na podlagi odločbe druge stopnje iz leta 2020, ki je bila ugodna za davčnega zavezanca, menil, da je tudi ta finančna inšpektorica sodelovala pri maltretiranju davčnega zavezanca, ko pa je bilo naknadno ugotovljeno, da ni, se ji je sklenil opravičiti. Drugi razlog za opravičilo pa je bil ta, da javnost na sodišču ne bi izvedela, kaj se je dejansko dogajalo v tem davčnem postopku, in to v času, ko je bil namestnik generalne direktorice Fursa ravno Peter Grum. To pomeni, da je bil v vodstvu in enostavno take stvari ne grejo mimo njih.

Ko je davčni zavezanec zahteval zamudne obresti od prepozno vrnjenega DDV, so se na Fursu odločili, da mu ne bodo ugodili in da bodo šli še enkrat v davčni nadzor in mu bodo še enkrat odvzeli DDV, ki  so mu ga predhodno že vrnili. Finančni inšpektor, ki je vodil davčni postopek, je pregledal celotno zadevo in pripravil osnutek zapisnika, v katerem je ugotovil, da je vse v redu. Tako so nekateri na Generalnem finančnem uradu začeli izvajati pritisk na finančnega inšpektorja, da spremeni svojo odločitev, ki jo je potem spremenil, šele kasneje v ponovnem postopku pa izdal pravilno in zakonito odločbo: “Finančni inšpektor je povedal, da v svoji sedemnajstletni karieri še nikoli ni doživel, da bi kdo nanj vršil takšen pritisk, da zakonito odločitev spremeni v nezakonito. Namestnik generalne direktorice Fursa je v tem času bil ravno Peter Grum.”

Na koncu še predlog predsedniku vlade in finančnemu ministru. Bodita pozorna na izjave in početje (takrat še) v. d. generalnega direktorja Fursa Petra Gruma, saj se lahko zgodi, da bosta ravno zaradi Petra Gruma in njegovega zaletavega delovanja imela težave z davkoplačevalci. Še boljša rešitev bi bila, da najdeta novega v. d. generalnega direktorja Fursa,” je julija zaključil zapis Ivan Simič. Kaj se bo sedaj zgodilo, ko nasveta nista upoštevala, bo pokazal čas.

Sara Kovač