fbpx

Bomo plačevali še višji prispevek za RTV?

Foto: STA

Občutno znižanje stroškov dela je posledica uspešnega dogovora med vodstvom in socialnimi partnerji, na podlagi katerega se bo v dveh letih upokojilo okoli 150 ljudi, zavod pa bo prihranil skoraj 5 milijonov evrov na leto. Tak prihranek še ni uspel nobenemu vodstvu do zdaj,” je zatrdil Grah.
Višji stroški za elektriko
Grah pa je Goloba opozoril na višje energetske stroške, zaradi katerega bo javni zavod imel 8 milijonov več stroškov kot leta 2021 in bo posegel v finančno sanacijo. “Če smo lani za električno energijo odšteli dobre tri milijone evrov, je ocena stroška elektrike v prihodnjem letu 11,5 milijona evrov. Z drugimi besedami, stroški elektrike bodo v prihodnjem letu na RTV Slovenija višji za več kot 8 milijonov evrov glede na preteklo leto.” Ob predpostavki, da se bo vlada dogovorila za dvig plač v javnem sektorju, pa Grah ocenjuje, da bo prihodnje leto na javnem zavodu nastala kar 9- milijonska vrzel, ki bi jo lahko pokrili le, če bi število zaposlenih zmanjšali kar za 300. Goloba svari, da brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka s prihodnjim letom ne bo več mogoče zagotoviti normalnega poslovanja. V luči prihajajočih težkih finančnih razmer, ki pretijo javnemu zavodu, Grah premiera prosi za sestanek, kjer bi, “v dialogu skušali najti rešitev v skupno dobrobit.”

Se bo Golob odzval?
Veliko vprašanje je, ali se bo predsednik vlade odzval, saj je doslej skupaj s člani svoje stranke in koalicije trenutno vodstvo RTV Slovenija obravnaval skoraj kot okupacijsko silo, ki je vodenje javnega zavoda prevzel “zdravim silam” komunistične kontinuitete. Po eni strani bi Golobu politično odgovarjalo, če bi moralo novo vodstvo odpuščati, saj bi to med ljudmi okrepilo prepričanje, da je vodstvo nesposobno in da ga vlada z novim zakonom o RTV upravičeno ruši.

Andrej Žitnik