Jelka Godec o potezah SDS po napadu na Grimsa: Zahtevajo varovanje poslancev in sklic nujne seje Odbora za notranje zadeve

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: youtube)

“Leta in leta prenašamo grožnje in napade na SDS, na člane stranke – poslanci osebno poslanci dobivamo različna pisma, vizitke z grožnjami, telefonske klice. Nenazadnje pa moram reči, da so se tudi v zadnjih dveh letih, ti organizirani, pa vendar nenajavljeni protesti, dajali večje spodbude posameznikom za napade na naše poslance in člane stranke SDS,” je na novinarski konferenci pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. 

Na novinarski konferenci je spregovorila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. Tema so bile nadaljnje poteze največje opozicijske stranke in pričakovana ravnanja vodstva DZ-ja, po fizičnem napadu na poslanca mag. Branka Grimsa. Godec: “V poslanski skupini SDS obžalujemo vsakršno nasilje oziroma grožnje z nasiljem, grožnje s smrtjo, izrečene kateremukoli državljanu. In to, kar se je zgodilo v petek našemu kolegi, poslancu Grimsu, je tudi v poslanski skupini doživelo veliko obžalovanje in zahtevalo določene ukrepe, ki smo jih sprožili v okviru naših pristojnosti.” Nemudoma po incidentu je prosila generalno sekretarko DZ-ja, da zavarujejo vse posnetke, ki so jih posnele varnostne kamere v okolici parlamenta.

Poleg tega je pozvala, da se dejavno sodeluje z organi pregona. Sočasno pa je na predsednico DZ-ja naslovila zahtevo, da o varnosti poslancev in vseh ostalih zaposlenih spregovorijo na kolegiju predsednika DZ-ja. “Naslovila sem tudi zahtevo, da se vse poslance varuje na poti od DZ-ja do parkirnega mesta oziroma do garažne hiše in obratno.” Ne bi šlo za varovanje poslancev v celoti, ampak zgolj dela njihovega prihoda in odhoda. Prav tako pa je v soboto na predsednico DZ-ja naslovila pobudo za sklic nujne seje kolegija predsednice DZ-ja za notranje zadeve “zaradi načrtnega stopnjevanja sovražnosti in spodbujanja nasilja ter napadov proti posameznikom, na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora”. 

Predsednica DZ-ja je na njeno pobudo o delnem varovanju poslancev odvrnila, da obžaluje napad na poslanskega kolega, in da podpira predlog Godčeve o delnem varovanju poslancev, o čemer se namerava predsednica pogovoriti po počitnicah, medtem ko poslanci SDS menijo, da bi bilo treba ukrepati nemudoma. Godec: “Leta in leta prenašamo grožnje in napade na SDS, na njene člane. Poslanci osebno prejemamo različna pisma, vizitke z grožnjami, telefonske klice. Nenazadnje pa moram reči, da so tudi v zadnjih dveh letih, ti organizirani, pa vendar nenajavljeni protesti, dajali večje spodbude posameznikom za napade na naše poslance in člane stranke.”

Sokrivi so tisti izvoljeni poslanci, ki so se zadnji dve leti udeleževali protestov, saj so nasilje legitimizirali!
“In v tem mandatu, po vsaki seji DZ-ja, ko zapuščamo DZ, in ko gremo čez cesto, nas pri stopnicah pričakajo trije do štirje možje, ki nas nenehno žalijo, nam grozijo z nasiljem, nekaterim tudi s smrtjo. In neodzivnost organov je tukaj vprašljiva – zakaj nihče ne reagira na to, čeprav varnostne službe in policisti izpred DZ-ja, to vedno spodbujajo.”  Spomnila je, da so na protivladnih protestih zadnji dve leti sodelovali tudi izvoljeni funkcionarji nekaterih strank in legitimizirali te pozive. Prav tako v času aktualnega mandata v DZ-ju doživljajo demonizacijo in program proti poslancem SDS-a. V opozicijski stranki so prepričani, da je skrajni čas, da se tovrstni pozivi k nasilju končajo, ne glede na to, komu so namenjeni.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. (Foto: youtube)

Ravno zato je v petek pozvala vse poslance, da stopijo skupaj in izrečejo podporo kolegi Grimsu in vsem poslancem skupaj, se končno zoperstavijo nasilju v družbi ter nasilju nad katerimkoli državljanom v Republiki Sloveniji. Kot je z obžalovanjem ugotovila, se na pobudo ni odzval še nihče. Vendar pa v poslanski skupini upajo, da bo čimprej prišlo do odziva, tudi s strani predsednice DZ-ja, predsednice kolegija in vseh poslancev. Godčeva pričakuje, da bo čimprej prišlo do razprave, in da se na tem področju končno nekaj zgodi, tako v DZ-ju, kot na ulici.

Domen Mezeg