Kdo vse je prejel odlikovanje iz rok vojnega zločinca in kdo ga (ne) namerava vrniti?

Foto: STA

“Prejeti odlikovanje od mednarodnega zločinca kot je Vladimir Putin, ne samo zaradi Ukrajine, tudi poprejšnjega delovanja v KGB in najmanj 250 ljudi, ki jih ima na vesti, od kar je predsednik države, je težko moralno vprašanje,” je prepričan zgodovinar dr. Stane Granda, ki dodaja, da se mora vsak – tako, kot je odlikovanje osebno sprejel, sedaj tudi odločiti, ali ga bo vrnil. V nadaljevanju objavljamo seznam vseh prejemnikov ruskih državnih odlikovanj. Nekateri so jih že vrnili, tistim, ki jih še niso, smo poslali vprašanja – kdaj jih torej bodo?

V svetniški skupini SDS so v začetku marca ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvali, da v luči Putinove agresije na neodvisno in suvereno državo Ukrajino nemudoma prekine prijateljstvo z Moskvo in s tem izkaže kanček solidarnosti z ukrajinskim narodom. Poziv županu sta podpisala Igor Horvat, vodja svetniške skupine SDS MOL, in Mojca Škrinjar, svetnica SDS MOL in poslanka DZ. Ljubljanski župan je odlikovanje dobil istočasno kot nekdanja ministrica za delo Anja Kopač Mrak – ki je konec februarja Red prijateljstva tudi vrnila – Janković pa se mu ga, kot kaže, ne namerava odreči. Že pred Jankovićem in Kopačevo so red prijateljstva prejeli tudi nekdanji, pokojni direktor Krke Miloš Kovačič, sedanji predsednik uprave Krke Jože Colarič, direktor Rika Janez Škrabec in predsednik društva slovensko-ruskega prijateljstva Saša Geržina, ki je obljubil, da bo društvo podalo izjavo.

Poleg Kopač Mrakove, ki je Red vrnila z besedami, da je bila na to priznanje zelo ponosna, z enakim ponosom pa to odlikovanje tudi vrača – za mir, je medaljo obrambnega ministrstva, ki jo je od Ruske federacije prejel pred štirimi leti, vrnil tudi podpolkovnik Marko Hlastec. V sporočilu, ki ga je naslovil na rusko veleposlaništvo, je podpolkovnik izrazil ogorčenje nad ruskim napadom na neodvisno in samostojno Republiko Ukrajino. Zapisal je, da je dozdajšnje izvajanje skupnih nalog za dobrobit tako slovenskega kot ruskega naroda temeljilo na počastitvi vrednote domoljubja, ki so ji sledile številne generacije obeh nacij in zaradi katere zdaj Ukrajinci branijo svojo domovino. Kot človek in vojak vrednoto globoko spoštuje, napad na Ukrajino pa označuje kot nasilno in nesprejemljivo dejanje, zaradi česar omenjeno odličje tudi vrača.

Janez Škrabec ne skriva dobrih odnosov z beloruskim in ruskim diktatorjem. (Foto: STA)

Prejemnikov medalje obrambnega ministrstva Ruske federacije je bilo sicer več, a se evidenca na MZZ ne vodi, ker ne gre za državno odlikovanje. Poleg že zgoraj omenjenih, imata Red prijateljstva tudi dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur in Marjan Eberlinc, predsednik uprave Plinovodi d.o.o. Odlikovanje Red prijateljstva je najvišje odlikovanje, ki ga Ruska federacija sicer podeljuje tujcem. S tem odlikovanjem Rusija počasti tiste, ki so prispevali h krepitvi miru in prijateljstva – in morda bi bilo ravno zaradi tega primerno, da se tovrstno odlikovanje, ki simbolizira mir in prijateljstvo, vrne. A Janković je za Siol povedal, da bo priznanje, ki ga je dobil od Putina, “ostalo še naprej v spomin in znak upanja za mir v svetu”. Na naša vprašanja se župan ni odzval.

Z odlokom predsednika Ruske federacije je bila lektorici specialistki na Filozofski fakulteti v Ljubljani Janji Urbas in profesorici Juliji Mesarič (ki je sicer Rusinja, a že vrsto let živi v Sloveniji), direktorici Zavoda Vesela dRuščina, leta 2013 podeljena visoka državna nagrada Ruske federacije, medalja Puškina – in sicer za pomemben prispevek k promociji in poučevanju ruskegа jezika ter ohranitvi in razvoju ruske kulture v tujini. Puškinovo medaljo podeljujejo ruskim državljanom in tujcem za zasluge na področju kulture in umetnosti, izobraževanja, humanističnih ved in literature, za prispevek k preučevanju in ohranjanju kulturne dediščine, za približevanje in medsebojno obogatitev kultur narodov in narodnosti ter ustvarjanje vrhunskih umetniških del. Medaljo, ki nosi ime po pesniku, pisatelju in dramatiku Aleksandru Sergejeviču Puškinu je prejel tudi Janez Koželj, podžupan MOL. Koželj je sicer profesor za arhitekturo mesta na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, s čem si je prislužil Puškinovo priznanje, pa ni povsem jasno. Državno priznanje Hvaležnost predsednika Ruske federacije sta prejela Saša Slavec in Igor Furlan – člana  Društva Slovenija-Rusija.

Ljubljanski župan Zoran Janković in podžupan Janez Koželj sta oba prejemnika ruskih priznanj. (Foto: STA)

Zgodovinar dr. Stane Granda meni, da so odlikovanja načelno izraz človeške nečimrnosti. Polni muzejski depoji so njihova realna vrednost in pomen. Dejansko več povedo o onem, ki jih sprejema in javno razkazuje, kot pa o njihovi vsebini. So tudi izjeme, ko predstavljajo javno zahvalo, ko te ni mogoče poplačati z denarjem. Čeprav so gasilci verjetno najbolj množični nosilci kolajn, se jim jih ni treba sramovati, ker so jih dobili za delo, ki ga ni mogoče nikoli poplačati. Podobno velja tudi za nekatere vojaške kolajne, ki jih dobijo za svoja dejanja navadni vojaki, ne častniki. Kolajne in podobna javna priznanja prejemajo tudi znanstveniki za odkritja in dela, ki rešujejo posameznike ali celo svet. Če ne želimo delati krivice, je treba soditi od primera do primera. Ni stvari na svetu, ki je ni mogoče zlorabiti. To še posebno velja za odlikovanja na splošno. V zgodovini so postala del folklore in mnogim praviloma pripadajo glede na položaj in starost. Ne morejo jih niti zavrniti. Še zlasti, ker njihovi podeljevalci jemljejo to kot osebno žalitev. Zato je veliko bolj znamenito in pomembno dejstvo, da ga nisi prejel, čeprav ti je pripadalo.

dr. Stane Granda (Foto: STA)

Poznamo številne zlorabe odlikovanj – Kučan je je pljunil na demokracijo in osamosvojitev
Granda je tudi pojasnil, da je Sovjetska zveza verjetno prva v zgodovini izvedla inflacijo odlikovanj. Z njimi “dekorira”-  to je star in mednarodno uveljavljen izraz – tiste, ki so oblastem ljubi ali potrebni in jih na ta način najceneje odpravijo. So nekakšen nadomestek za besedo hvala. Ta ima v svoji iskreni izreki nadpovprečno vrednost in pomen, ki ga je neiskrenim ljudem težko opraviti. Pripeti plehek, bleščeči košček kovine, na prsa je bistveno lažje. Vrhunsko delo za hinavce, skrajno ponižanje za one, ki temu nasedejo. Poznamo številne zlorabe odlikovanj. V novejši slovenski zgodovini je najbolj znamenita ona, ko so vodilni slovenski osamosvojitelji z dr. Dimitrijem Ruplom na čelu v polivinilni vrečki, ki so jo pustili pri vratarju predsedniške palače, vrnili najvišja slovenska državna odlikovanja. S tem, ko jih je Milan Kučan podelil tudi Zdenku Roterju in Janku Pleterskemu, jih je tako onečastil, da jih bolj ne bi mogel. Dobesedno je pljunil na demokracijo in osamosvojitev. Sovražnike slovenstva in demokracije je izenačil z onimi, ki so zanj vse žrtvovali.

Lista podeljenih odlikovanj / državnih nagrad oz. priznanj RF državljanom RS
Red prijateljstva

1. dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur
Sklep VRS št. 09400-1/2021/3 z dne 11. 2. 2021

2. Zoran Janković, župan MOL
Sklep VRS št. 09401-5/2016/3 z dne 15. 9. 2016

3. Anja Kopač Mrak, MDDSZ (vrnjeno)
Sklep VRS št. 09401-5/2016/3 z dne 15. 9. 2016

4. Marjan Eberlinc, predsednik uprave Plinovodi d.o.o.
Sklep VRS Št. 09401-8/2012/3 z dne 14. 6. 2012

5. Jože Colarič, predsednik uprave Krke
Sklep VRS št. 09401-22/2009/2 z dne 1. 10. 2009

6. Janez Škrabec, direktor Rika
Sklep VRS št. 09401-21/2009/2 z dne 1. 10. 2009

7. Saša Ivan Geržina, predsednik društva slovensko-ruskega prijateljstva
Sklep VRS št. 09401-3/2006/4 z dne 11. 5. 2006

8. Miloš Kovačič (pokojni), nekdanji direktor Krke

Medalja Puškina

9. Janez Koželj, podžupan MOL
Sklep VRS Št. 09401-5/2016/3 z dne 15. 9. 2016

10. prof. Janja Urbas, lektorici na Filozofski fakulteti v Ljubljani
Sklep VRS Št. 09401-8/2012/3 z dne 14. 6. 2012

11. prof. Julija Mesarič, direktorica Zavoda Vesela dRuščina
Sklep VRS Št. 09401-8/2012/3 z dne 14. 6. 2012

Državno priznanje Hvaležnost predsednika Ruske federacije

12. Saša Slavec
Sklep VRS Št. 09401-3/2006/4 z dne 11. 5. 2006

13. Igor Furlan
Sklep VRS Št. 09401-3/2006/4 z dne 11. 5. 2006

Medalja obrambnega ministrstva Ruske federacije (ni državno priznanje)

14. Poveljnik gardne enote Slovenske vojske podpolkovnik Marko Hlastec (vrnjena)

 To je njihova vera, katerih simbol so Putinove svetinjice
Prejeti odlikovanje od mednarodnega zločinca kot je Vladimir Putin, ne samo zaradi Ukrajine, tudi poprejšnjega delovanja v KGB in najmanj 250 ljudi, ki jih ima na vesti, od kar je predsednik države, je težko moralno vprašanje. Tako, kot ga je vsak osebno sprejel, se mora tudi odločiti, ali ga bo vrnil. Janković in Jože Colarič, direktor Krke, po mnenju Grande nista v enakem položaju. Janković ga je prejel zaradi svoje politične narave in kot deklariran sovražnik demokracije, kar niti ne skriva. Isto velja za Kučanovo antifašistično kamarilo. Tem so mednarodna priznanja svetovnega “patriarha” antidemokratičnosti, političnega nasilja, naročevalca zahrbtnih zverinskih ubojev, morilca otrok in žena… potrditev, da ubirajo pravo pot, da bi se vrnili na oblast. Hvala Putinu, da je markiral ljudi, ki se jih mora vsak humanist in demokrat bati. Odlikovanja naj ne samo obdržijo, ampak jih stalno nosijo v javnosti, da bomo vedeli in videli, česa so vsega sposobni in pripravljeni: “Diskreditacija in likvidacija”, je rekel Kučan. To je njihova vera, katerih simbol so Putinove svetinjice.

Nekateri odlikovanje prejmejo zaradi politične narave, drugi zaradi svojega dobrega dela
Po zgodovinarjevih besedah pa je Colarič dobil odlikovanje zaradi Krke, katerih zdravila rešujejo življenja mnogim Rusom in živi velik del Dolenjske, zlasti žena, človeka vredno življenje. Ne zaradi Putina. On je v tem primeru kolateralen pojav. Osebno, mož je izjemno skromen, pa ima do njega verjetno tak odnos kot veliki slovenski pisatelj Ciril Kosmač, ki so ga ob pisanju uradne biografije spraševali, koliko in kakšna odlikovanja je prejel: “Žal vam ne moremo odgovoriti. Z njimi so se igrali otroci, nekaj sem jih obesil okoli vratu domačemu psu in ne vem, kje in kam jih je odložil!” Za odziv smo prosili tudi Colariča, odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.

Sara Bertoncelj