V Mednarodni zvezi sredinskih demokratov IDC-CDI zaskrbljeni zaradi vmešavanja Rusije v slovenske volitve!

Zvezo sredinskih demokratov skrbi glede morebitnega vmešavanja Rusije v slovenske volitve, kar je po njihovem mnenju očitno posledica trdne in nedvoumne podpore Ukrajini. “Slovenija je bila ena prvih držav, ki je ostro obsodila rusko barbarsko vojno proti Ukrajini,” so zapisali na Twitterju. Medtem pa nekateri drugi mediji poročajo, da Dejan Jefim – poslovnež, ki je tesno povezan s Srbijo in Rusijo, ter ljubljanski župan Zoran Janković, financirata vožnje s taksijem. Spomnimo, Jefim je v sodelovanju z 8. marcem zasnoval aplikacijo “gremo volit”, na dan volitev pa bodo na volišča ljudi vozili brezplačno. Iz solidarnosti, seveda.

Morebitno rusko vmešavanje v slovenske volitve je bilo zaznano, ko je nevladna organizacija Inštitut 8. marec, ki naj bi bil namensko sredstvo za izogibanje pravilom financiranja kampanje Gibanja Svoboda, volivcem v Ljubljani ponudil brezplačno vožnjo s taksijem. Gibanje Svoboda je bila registrirana nekaj tednov pred volitvami in njeno financiranje ni transparentno. Predsednik stranke Robert Golob, ki je nekdanji direktor slovenske energetske družbe Gen-I, je tesno povezan z ruskim Gazpromom. Golob je tudi nekdanji podpredsednik politične stranke Zorana Jankovića, ki je od Vladimirja Putina prejel red prijateljstva, ki velja za eno najprestižnejših ruskih nagrad. Dodatna vez z Rusijo pa je še Dejan Jefim, predsednik sindikata taksistov. Slednji se v Sloveniji bori proti Uberju, še nedolgo nazaj pa je delal za rusko multinacionalko Yandex, ki je bila tesno povezana z Uberjem.

Tuji mediji so leta 2019 poročali, da je internetni velikan Yandex dosegel dogovor z varnostno službo FSB o predaji šifrirnih ključev, že leta 2011 pa je Reuters pisal, da je Yandex potrdil, da je posredoval zaupne podatke državni varnostni službi FSB. Posredovali naj bi predvsem informacije o ljudeh, ki so darovali denar protikorupcijskemu aktivistu in Putinovem nasprotniku Alekseju Navalnemu. Naslednici KGB so posredovali celo tako občutljive informacije, kot so bančni podatki. Letos so se pojavile tudi novice, da je Yandexova platforma za dostavljanje hrane prav tako zbirala podatke in jih posredovala naprej. Z ruskim Googlom se niti ne bi ukvarjali, če ne bi zanj nekaj časa delal tudi monopolist informatike vseh taksi služb v Sloveniji. V taksijih je danes prek Jefimove aplikacije povezano že praktično vse, v istem sistemu je po vsej verjetnosti tudi plačevanje z bančnimi karticami.

https://twitter.com/idc_cdi/status/1517841928754274305?s=20&t=56dkA5aFksQG-SyJt5GuwA

Podpredsednica Gibanja Svoboda je glasna nasprotnica pošiljanja orožja v Ukrajino, namesto tega spodbuja dialog z Moskvo
Že včeraj smo omenili še eno zanimivo povezavo – in sicer, da je v ožji ekipi Inštituta 8. marec tudi Andraž Kos, sin Draga Kosa. Tudi o tem, da znamenita družina Kos tudi tokrat igra vidno vlogo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami, smo že pisali – tokrat v trikotniku POP TV, Gibanje Svoboda in Inštitut 8. marec. Da je na POP TV šefica informativne oddaje 24ur Tjaša Slokar Kos, je seveda znano, na listi Gibanja Svoboda pa kandidirata kar dve članici te družine – poleg Marte Kos, ki je medtem postala podpredsednica stranke, tudi Mojca Kert, ki je sicer nekdanja žena odvetnika Mirana Kosa. Miran Kos je Martin brat, torej tudi brat Draga Kosa, ki skupaj s svojo ženo tvori slovenski medijsko-obveščevalni par.

Drago Kos, Robert Golob in Marta Kos. (Foto. STA)

Ne pozabimo, gre za zloglasnega nekdanjega kriminalista, operativca več ali manj vseh večjih afer – tudi Patrie – in velikega zaslužkarja z državno NLB, saj je leta 2015 sklenil skoraj milijon evrov vredno pogodbo. Javna skrivnost pa je tudi to, da ima POP TV po nekem čudežu pogosto notranje informacije glede preiskovalnih dejavnosti NPU – tako je bilo tudi pri hišni preiskavi Zdravka Počivalška. Na portalu Prava.si so poročali o burnem odzivu podpornikov stranke Roberta Goloba, ko so izvedeli, da jih bo v njihovem volilnem okraju zastopala Kertova. V preteklosti smo na Novi24TV razkrili posle podjetja Star solar v lasti žene Roberta Goloba, Janje Golob Nemec z državnim Borznom. Kertova je bila v preteklosti članica in predsednica nadzornega sveta omenjene državne družbe. Sedaj pa je zaposlena na eni izmed višjih funkcij v Gen-I.

Iz srbskega portala Nova.rs je Golobova afera izginila po hitrem postopku
Kritični mediji v zadnjem času poročajo o nizu afer Roberta Goloba, ki segajo tudi na Balkan. Le nekaj dni pred volitvami je pri nas izbruhnila velika finančna afera, v katero sta bila vpletena Golob in kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj. Iz Črne gore v Slovenijo naj bi bilo prenešenih več kot pol milijona evrov gotovine, vlogo mule, torej nosilca denarja, pa naj bi opravljal kosovski veleposlanik gospod Berishaj, so poročali mediji te dni – zanimivo, vest je objavil tudi srbski portal Nova.rs, ki pa je novico malo kasneje umaknil. Rusko-srbska naveza je seveda jasna, vprašanje je le, kdo bo nastradal zaradi nepazljivosti pri objavljanju člankov, ki v Srbiji očitno niso primerni za objavo. Znano je tudi, da ima na ta srbski medij vpliv Dragan Šolak, ki je svoje bajno bogastvo je zaslužil na račun špekulativnih in celo kartelnih prijemov – njegov poslovni vzpon se je začel že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj s finančnim špekulantom Georgom Sorosem. Danes je med drugim ustanovitelja in lastnik kabelske mreže SBB in United Group. Šolaka pri nas poznamo predvsem kot lastnika telekomunikacijskega operaterja Telemach, Pro-plusa in Planet TV-ja pa mu ni uspelo prevzeti. Šolak ima v lasti tudi kabelsko televizijo N1, ki zdaj že nekaj časa deluje tudi v Sloveniji. Na tem mediju torej Golobovih balkanskih afer ni pričakovati – razen če se kdo zmoti, tako kot v srbskem primeru.

Sara Kovač