fbpx

Minister Kumer: Najvišje cene elektrike v Evropi? Nismo krivi mi, kriv je algoritem!

Bojan Kumer (Foto: STA)

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer živi v svojem svetu in zna pogosto poskrbeti za kakšno komično izjavo. Za zmeraj bo šel v zgodovino slovenske parlamentarne demokracije z analfabetno izjavo, kjer velikim gospodarskim porabnikom električne energije svetuje, naj sredi energetske krize manjko nadomestijo kar s sončnimi paneli. Tokrat je ponovno udaril.

Tokrat je modro povedal, da so izračuni, ki pravijo, da imamo v Sloveniji najvišjo ceno električne energije v EU, izkrivljeni in neresnični. “Borzne cene se namreč oblikujejo na podlagi avtomatskega algoritma med ponudbo in povpraševanjem,” je poudaril.

Algoritem deluje po paramentrih

Minister ima sicer prav. Cene se res oblikujejo na podlagi avtomatskega algoritma, a ta algoritem ni tombola ali kolo sreče. Algoritem vsebuje parametre (variabilne in konstantne), na podlagi katerih se izračuna cena električne energije. Algoritem ni krivično izbral Slovenije kot grde račke Evropske unije, ampak – kot sicer pravilno ugotavlja minister – v poštev jemlje tako ponudbo in povpraševanje.

Janša je na problematiko opozoril že tedne nazaj, leva vlada je bila tiho

Algoritem za izračun električne energije v EU je morda krivičen, a je enak za vse članice EU – nekatere so se z razmerami pač spopadle bolje od drugih. Kakšna je cena električne energije, pa na koncu na položnicah najbolj občutimo državljani. A tudi če izračun ni bil krivičen, je to potem razlog, da se okrog tega nekaj naredi – kot je v nedavni izjavi za javnost po končanem skupnem posvetu z vlado dejal predsednik SDS Janez Janša: “Tukaj smo apelirali na vlado, da je bolj aktivna, da vrši večji pritisk na tiste, ki imajo v Bruslju v rokah škarje in platno, kajti visoke cene električne energije, ki najbolj prizadenejo vse nas, tako posameznike, gospodinjstva kot tudi gospodarstvo, ne določa trg, ampak v glavnem formula Evropske komisije, s katero je ta želela zmanjšati delež ogljičnih virov v strukturi proizvodnje električne energije.”

Po njegovih besedah je formula imela dober namen, vendar smo trenutno v neki situaciji, ko iščemo rešitev za to, da bi kratkoročno dobili čim cenejša ogljična goriva, ki se jih želimo dolgoročno znebiti, zato je v aktualni situaciji takšna formula škodljiva.

“Evropska komisija je že decembra lani obljubila, da bo formulo izračuna cene električne energije, kjer cena plina, ki je manjšinski energent pri proizvodnji električne energije, določa končno ceno, spremenila do maja letos. To se ni zgodilo, zato je to trenutno ključni problem, ki ga je treba v Evropi rešiti, kajti cene za januar, ki se sedaj pojavljajo na t. i. borzi, gredo prek 1.000 evrov za megavatno uro in predstavljajo grožnjo po velikem padcu tako standarda kot gospodarske proizvodnje in evropskega načina življenja. To je ključna tema,” je takrat dejal Janša.

Ključna razlika med političnima poloma

To pa je ključna razlika med trenutno levo vlado in slovenskimi desničarji. Desnica išče rešitve. Tudi zato smo bili po kazalcih The Economist druga najuspešnejša evropska država po spopadu s koronakrizo. Levica medtem išče izgovore, v mednarodnem okolju pa se obnaša po Šarčevem principu “Nimam kaj mislit, se bodo že zmenili.”

Andrej Žitnik