fbpx

Neuspeli poskus iskanja pozornosti se je spremenil v cirkuško predstavo in politični nokaut

Klakočar Zavec (fotomontaža: demokracija/sta)

“Dobri nameni so vodili v navaden cirkus. To, da ima neko idejo, kako razvedriti otroke, ne pomeni, da bo tudi izvedba dobra in tovrstne stvari bi morala predsednica državnega zbora prepustiti drugim,” je dvoboj Urške Klakočar Zupančič z Dejanom Zavcem komentiral politični analitik in strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič. 

V dvorani državnega zbora sta se poslanec Gibanja Svoboda Dejan Zavec in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pomerila v boksu za namene snemanja kratkega filma za otroke z rakom. Vladajoči namesto usmerjanja energije v reševanje zdravstva očitno namenjajo neokusni zabavi. Potem pa, ko so v javnosti zaokrožile fotografije s snemanja simbolnega boksarskega obračuna in posledično tudi kritike, se je odzvala Klakočarjeva in dejala, da ne ve, kako so fotografije prišle v javnost, in bi tiste ljudi, ki so otrokom pokvarili presenečenje in tako grdo izrabili to simbolno gesto, moralo biti sram.

“Sram bi moralo biti predvsem tiste, ki so njo imenovali na to mesto, da počne to, kar počne. To, da bi nekoga moralo biti sram, zato ker so “pokvarili presenečenje” in je prišlo v javnost, je stvar njene mentalne naravnanosti cenzure in vsevednosti. V tem smislu se je tega amatersko lotila in ji je amatersko tudi vse skupaj eksplodiralo v obraz,” je dejal Edvard Kadič. Klakočarjeva narava odnosa do poročanja medijev je sicer že znana, novinarjem si je preteklosti že drznila sugerirati, da morajo njen spodrsljaj izrezati. Ob tem je tudi Peter Jančič komentiral na Twitterju in njene besede “prevedel”: “to se ne bi smelo razvedeti, o tem se ne bi smelo poročati”.

Tudi psiholog Kristijan Musek Lešnik se s Kadičem strinja, da bi sram bilo lahko tiste, ki so Klakočarjevo postavili na čelo parlamenta. “Cenena cirkuška samopromocijska predstava ni ne primeren ne dostojen način za spodbudo in izražanje podpore otrokom in staršem na hemato-onko oddelku Pediatrične klinike.”

Kadič sicer verjame v dober namen Klakočarjeve in pravi, da je ideja kot sama dobra, vendar da ne sodi v državni zbor. “Ni pravi prostor, niti ni ona prava oseba za takšne ideje in na koncu je prišlo do tega, da ji je vse skupaj eksplodiralo nazaj v obraz.” Osnovni namen posnetka nekega motivacijskega videa res ni bil, da bi delala sama sebi promocijo, ampak je želel biti v pomoč otrokom, toda v državnem zboru je izzvenel v navaden cirkus, je še dodal.

Poslanec Gibanja Svoboda Dejan zavec in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sta se boksala sredi dvorane parlamenta.

V stranki SDS so jih opozorili pred morebitnimi posledicami in jim dejali, da bi poslanke in poslanci lahko naredili mnogo več tako v simbolnem smislu kot tudi sicer s trajnimi spremembami zakonodaje. Pozvali so jih, naj raje čas za snemanje igranega filma namenijo prizadevanju za ustrezne pogoje v zdravstvu, da bi bolni otroci imeli najboljšo možno zdravstveno oskrbo. Poslanci SDS pa so se zavezali, da bodo vse predloge, ki bodo lajšali življenja bolnih otrok in njihovih staršev, podprli. Vladajoči dobronamernega nasveta niso upoštevali, zato so sami sebe nokautirali.

Sara Kovač