Priskutno: Večer vse bolj revnim Slovencem priporoča, naj se nasmehnejo

Foto: STA

Časopis Večer vsem, ki trpijo zaradi vse višjih življenjskih stroškov, sporoča, da naj ne delajo panike in se nasmehnejo. “Med in mleko se v Sloveniji ne cedita več. Sta sploh kdaj se?” se bere priskutna naslovnica “totega lista”, ki je takoj po objavi na spletu požela zgražanje. 

“Pa naj jedo potico,” je Marija Antoaneta odvrnila, ko so ji povedali, da njeni podložniki nimajo za kruh. Danes zgodovinarji sicer pravijo, da je bila izjava zadnji francoski kraljici podtaknjena, zato naj nam ne zameri, da smo si znano krilatico sposodili. No, v primeru Večera v zgodovini ne bo ostalo nobenega dvoma. Večer svojega “dobrohotnega” nasveta ni nekomu šepnil na uho, temveč javno objavil. Zgodovina bo tako beležila, da je Večer, ko so se Slovenci počutili vse bolj revne, vse svetoval naj se nasmehnejo.

“Zdaj, ko nas je inflacija zagrabila za vrat, ne delajmo panike. To vam svetujemo mi, ki smo živeli Markovićevo inflacijo ob razpadanju Jugoslavije, jo po nekem čudežu preživeli, se ob tem celo smejali in se dobro imeli,” so zapisali v mediju, ki mu očitno ni jasno, da je v Sloveniji več kot deset odstotkov ljudi živi pod pragom revščine, od tega 40.000 mladoletnih otrok in 85.000 upokojencev. Gre za preprosto in tragično matematiko, a kdor želi razumeti, kako lahko nek novinar in medijska hiša padeta tako nizko, kot je padel Večer, mora razumeti še eno, drugo matematiko. Večer je pred približno enim letom odšel pod lastništvo smetarsko-medijskega mogula Martina Odlazka, ki se te dni skuša prikupiti vladi Roberta Goloba. O tem, kako Odlazek izigrava medijsko zakonodajo, smo že veliko pisali, na tej točki bi povedali le, daje medijski konglomerat odvisen od dobre volje oblasti, tako v finančnem kot v pravnem smislu.

Naslovnica razkriva dvoje. Prvo, tragično stanje duha nekaterih slovenskih novinarjev, ki po toliko letih še vedno niso zmožni seči onkraj jugonostalgičnega mehurčka. Drugo, da so pripravljeni lačnim ljudem reči naj se nasmehnejo, zgolj zato, ker se jim ne zdi spodobno kritizirati novega predsednika vlade.

Pokvarjeno do dna duše
Odzivi na spletu niso presenetili. “Pokvarjeno do dna duše” je zapisala ena uporabnica, “smejete se smejete lačnim” je napisala druga, SonjaG pa je zapisala: O luba duša, kje in kdo izšola takšne debile!? Zaradi visoke inflacije se smejejo in plešejo!? Kar verjeti ne morem, da imajo takšni zarukanci službo.” Spletna uporabnica Dragica pa se je novinarja Večera prijazno opomnila, da se v “Markovićevih” časih niso niti malo smejali.

https://twitter.com/sgsonjasg/status/1556230526008270848

 

Andrej Žitnik