Rektor Nove univerze Avbelj: Izrečene besede Goloba so v popolnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo

Foto: STA

Z nejevero in zgražanjem smo v tedniku Mladina prebrali intervju s predsednikom Gibanja Svoboda, Robertom Golobom. Ta je na novinarsko vprašanje v katerem je bila Nova univerza izrecno označena kot politični projekt, potrdil, da je bila ustanovitev “vseh teh institucij”, torej tudi Nove univerze, “politična odločitev” o smotrnosti katere sicer ne želi razpravljati. Dodal pa je: “Želel pa bi, da se pogleda smotrnost vseh teh institucij. Ne glede na to, kdaj so bile ustanovljene in kdo jih je ustanovil, je treba ugotoviti, ali so namenjene le same sebi oziroma interesom svojih ustanoviteljev, in če so, je treba ukrepati”, so se danes v javnem protestnem pismu ob predvolilni napovedi ukrepov zoper univerzo s strani Gibanja Svoboda odzvali iz univerze.

Izrečene besede Roberta Goloba so po njihovem v popolnem in eklatantnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo. “Izrečene besede politika, ki naj bi bil tudi eden od vodilnih kandidatov za novega predsednika vlade, so v popolnem in eklatantnem nasprotju s slovensko ustavno ureditvijo. Gre za protiustavno predvolilno napovedovanje političnih ukrepov zoper zasebno univerzo, ki je bila ustanovljena zakonito, ki tako tudi deluje, ki ima javno veljavno akreditacijo in ki v skladu z avtonomijo univerz mora biti ‘sama sebi v namen’ in ne sme, ne želi in tudi ne služi nobeni politiki, ne vladni ne opozicijski. To je namreč bistvo akademske avtonomije, svobode znanosti in izobraževanja,” še navajajo.

Ker gre za akademsko skupnost treh rednih in petih pridruženih članic, ker je Nova univerza tudi intelektualno prodorna in ustvarjalna skupnost raziskovalcev, avtorjev znanstvenih in aplikativno raziskovalnih projektov in ker je med drugim, kot so še navedli, neodvisna akademska skupnost, “se ob opisanem ustavno povsem nedopustnem predvolilnem napovedovanju političnih ukrepov s strani ene od političnih strank obračamo na vso slovensko javnost, še posebej pa na naše akademske kolege z drugih slovenskih univerz, da tako ravnanje, ki mu v ustavni demokraciji ne sme in ne more biti prostora, enoglasno obsodi”.

Sara Kovač