SDS vložila podpise: “Na referendumih je treba reči trikrat ne”

Foto: STA

Stranka SDS je vložila podpise za razpis treh referendumskih pobud, in sicer referenduma o vladi, RTV in dolgotrajni oskrbi. “Zbrani podpisi omogočajo volivkam in volivcem, da bodo na referendumu lahko odločali o zavrnitvi škodljivih zakonov, ki jih je sprejela Golobova koalicija. Ti zakoni siromašijo ljudi in jih je treba na referendumu zavrniti. Vlada vodi napačno politiko, ki siromaši vsakega med nami”, je pred vložitvijo več kot 157 tisoč podpisov dejal Zvonko Černač.

Poslanec Černač je pojasnil, zakaj je potrebno glasovati proti na referendumu o dolgotrajni oskrbi. Zakon o dolgotrajni oskrbi pomeni boljši socialni in materialni položaj za vse, ki potrebujejo pomoč drugih, tako v domovih za starejše in ostalih oblikah institucionalnega varstva kot na domu. Vlada vse te dobre rešitve odpravlja oz. jih zamika v prihodnost, je dejal in dodal, da “zakon vlade pomoči potrebnim jemlje 80 milijonov evrov in pošilja sredstva tja, kjer niso potrebna, čemur se je treba upreti. Z glasovanjem trikrat proti je treba dati jasen znak vladni koaliciji. Sredstva za dolgotrajno oskrbo so bila zagotovljena v proračunu za prihodnje leto v višini nekaj manj kot 100 milijonov evrov. Vlada jih znižuje na minimum, velik del teh sredstev pa prerazporeja za oskrbo migrantov. Sredstva za migrante so zvišali z 9 na 61 milijonov.

Zvonko Černač (Foto: STA)

Alenka Jeraj je predstavila pobudo za spremembo zakon o RTV. In poudarila, da je sestava programskega sveta politično usmerjena in izbrana. V SDS nasprotujemo tudi noveli Zakona o RTV, ker ocenjujemo, da nas pelje nazaj v stare čase. Vlada je z novelo dodelila ekskluzivo le določenim nevladnim organizacijam, ki so navzven apolitične, a so v preteklosti že imenovale politične kadre. Na vprašanje, zakaj so bile pri sestavi Sveta RTV izbrane prav navedene nevladne organizacije, odgovora od ministrstva nismo dobili. Prav tako je bil zakon sprejet brez kakršnekoli javne razprave”, je bila kritična.

Poslanec Branko Grims je dejal, da gre za veliko količino podpisov in se zahvalil vsem, ki so pri zbiranju sodelovali. Poudaril je, da gre za zelo veliko podpisov, in da je številka še večja od predstavljene, saj so nekatere upravne enote podpise obdelale z zamikom. “V učbeniku dr. Lovra Šturma je lepo zapisano, da je referendum edina učinkovita oblika uveljavitve oblasti. V minulih dneh, ko se je videlo, da bomo uspeli, je naraščala živčnost pri tistih, ki so pred letom govorili, da je referendum najvišja oblika demokracije”.

“Inflacija je podivjala,” je dejal in dodal, da se inflacija ne pojavi zato, ker bi ljudje porabljali preveč, ampak ker vlada troši nad svojimi zmožnostmi. Vlada želi povečati število svojih ministrstev in dodatno zaposlovati, da bi spravila h koritu tiste, ki jim dolguje za volilni rezultat “Vlada želi postaviti rekordno število ministrstev, bilo naj bi jih 20. Bili bi torej evropski rekorderji. Temu in politiki Golobove vlade je treba reči ne. Trikrat ne. Prav zato je vredno in treba iti na referendume.” Poudaril je, da je zaradi prevelikega zapravljanja Golobove vlade revščina med državljani še večja. “Vlada ustvarja nova ministrstva in h koritu spravlja tiste, ki jih mora povrniti”. Dotaknil se je tudi nespametno odpiranje meja in dejal, da vsak ilegalni migrant stane 1.670 evrov. Vlada uničevanje slovensko gospodarstvo, je mnenja in dejal, da je “treba na referendumih reči trikrat ne”.

Branko Grims (Foto: Twitter)

Če bodo zahteve za referendum, ki so jih danes vložili v SDS, popolne, mora DZ v sedmih dneh referendume razpisati z odlokom. Kdaj bodo ti izpeljani, še ni znano. V SDS so sicer želeli, da bi referendumsko odločanje potekalo hkrati z drugim krogom predsedniških volitev 13. novembra in napovedovali, da bodo zahteve vložili v najkrajšem možnem času. A so z vložitvijo zadnji dan, ko je to še mogoče, ta rok zamudili. Kot je pojasnil Grims, je bilo treba zbrati in preveriti veliko število podpisov, zato so jih lahko vložili šele danes.

Kot možen datum razpisa referendumom se omenja 27. november, medtem ko njihova izvedba hkrati z lokalnimi volitvami ni preveč verjetna.

Sara Kovač