Španski medij: Golobova vlada izvaja cenzuro!

Foto: STA

“Ko je Sloveniji vladala desna sredina s koalicijsko vlado pod vodstvom stranke SDS Janeza Janše, je nad Slovenijo visela senca avtoritarnosti. Nevladne organizacije, mediji in Evropska komisija so z zaskrbljenostjo opozorili na “orbanizacijo” slovenske vlade in pomanjkanje svobode tiska. Ti pomisleki so čudežno izginili, ko je aprila na parlamentarnih volitvah vlado prevzelo Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Stranka je postala prva slovenska stranka, čeprav je bila ustanovljena le štiri mesece prej in z blagoslovom Bruslja ter z Rusijo povezanih politikov in gospodarstvenikov. Domnevni nadzor in cenzura slovenskih medijev s strani konservativne vlade ni imela nobenega vpliva na volitve,” je zapisal novinar El Correo de España Álvaro Peñas.

Čeprav so desnici očitali cenzuro, je cenzura dejansko prišla iz “napredne vlade” in je državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, mediju ukazal umik dela televizijskega programa. Predsednik Društva domoljubnih novinarjev Slovenije Jože Biščak in kolumnist, pisatelj in nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle sta ob soočenju s tem avtoritarnim potezam slovenske vlade naslovila pismo na podpredsednico Evropske komisije in evropsko komisarko za vrednote in preglednost Vero Jourovo.

Kot smo tudi mi poročali, sta Biščak in Vasle v pismu opozorila na neverjetno hinavščino, ki jo evropske institucije kažejo v obravnavanju medijske svobode v Sloveniji, in dvojne vatle, s katerimi obravnava desne in leve medije. Zapisala sta, da je bila tudi sama Jourova v času desnosredinske vlade Janeza Janše zelo zaskrbljena zaradi svobode medijev v Sloveniji. Skoraj ni minil mesec, da se ne bi oglasili in poudarili, kako pomembna je svoboda medijev za demokracije in zaščita novinarjev in medijev. Ker do Bruslja očitno še vedno prihajajo zelo selektivne informacije o medijskem dogajanju v Sloveniji v času nove, leve vlade gospoda Roberta Goloba, sta jo obvestila o zadnjem incidentu.

“V petek, 4. novembra, so mediji objavili novico, da je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) naložila medijski hiši Nova24TV, da mora umakniti del oddaje Kdo vam laže?. Razlog naj bi bil “spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja”. Gre za del, kjer je v kontaktno oddajo poklical neimenovani gledalec, ki je dejal: “Borba za Slovenijo se bo sedaj ponovila /…/. Tisti, ki imate orožje doma, ga ne predajte policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili, da se obračunamo.” Voditelj je ugotavljal, da ima gledalec najbrž prav in je rekel: “Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli,” sta v pismu zapisala.

Tipičen primer cenzure
Skrb vzbujajoče pa je, da je AKOS kot državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, prevzel vlogo tožilstva in sodnika ter mediju naložil umik dela oddaje zasebne televizije, kar je tipičen primer cenzure. In to v izvornem pomenu besede, ko nek državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, s pozicije moči prepove objavo ali zapleni publikacijo zasebnega izdajatelja.

“Ne samo to. To je ustrahovanje in omejevanje svobode medijev. Da je neka publikacija prepove ali da se nekemu mediju naloži umik vsebine, je pristojnost sodišča, ki mora najprej ugotoviti, ali je vsebina res spodbujala nasilje in sovraštvo. Nikakor tega ne more odločiti državni uradnik, se pravi politika. To, kar si je privoščil AKOS, je brutalen cenzorski napad državnega organa ne samo na svobodo govora, ampak tudi na zasebno televizijo Novo24TV in Ustavo Republike Slovenije”, sta še v pismu dejala in dodala, naj se v Bruslju malo bolj pozanimajo, kako je z medijsko svobodo v Sloveniji. Če nek državni organ opravlja vlogo cenzorja vsebin, to zagotovo ni svoboda, ampak življenje pod avtoritativno oblastjo.

Sara Kovač