fbpx

[Video] Zorčičevi odpadniki izviseli: Ker ne bo odstopil s položaja predsednika DZ, bodo ostali samo poslanci

Foto: Nova24TV

Lahko povem, da sem pripravljen odstopiti, če je pripravljena temu slediti tudi koalicija in pripravljena odstopiti celotna vlada,” je dejal predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Ostaja pa odprto vprašanje, na kateri listi po odhodu iz SMC-ja namerava kandidirati Zorčič, če želi imeti realne možnosti za ponovno izvolitev v parlament. Poslanske skupine LMŠ, SAB, SD, Levice in nepovezanih poslancev na včerajšnjem kolegiju Državnega zbora ponovno niso bili uspešne s predlogom za prerazdelitev delovnih teles DZ in vključitvijo nepovezanih poslancev. “Po tem kar smo sedaj poslušali na kolegiju predsednika DZ se je dokončno pokazalo, da ta koalicija skupaj s satelitskimi strankami ne misli izpustit iz rok vseh vzvodov diktature, ki jih še drži v rokah,” je dejala Janja Sluga, ki je neuspešno predlagala da nepovezani poslanci mesta v delovnih telesih, ki so jih prej zasedali, odnesejo s seboj.

Poslanske skupine LMŠ, SAB, SD, Levice in nepovezanih poslancev na včerajšnjem kolegiju Državnega zbora ponovno niso bili uspešni s predlogom za prerazdelitev delovnih teles DZ in vključitvijo nepovezanih poslancev. Kolegij predsednika Državnega zbora je  že prejšnjo sredo s podporo koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijskih SNS in DeSUS ter poslanca narodne skupnosti odločil, da poslanci nepovezane skupine Igor Zorčič, Janja Sluga, Branislav Rajić in Jurij Lep ne bodo člani delovnih teles. Opozicija v zadnjih dneh opozarja na porušena razmerja med koalicijo in opozicijo, a se včeraj niti na neformalnem posvetu niti na kolegiju predsednika DZ, niso mogli dogovoriti o novi razporeditvi delovnih mest.

Po tem kar smo sedaj poslušali na kolegiju predsednika DZ se je dokončno pokazalo, da ta koalicija skupaj s satelitskimi strankami ne misli izpustit iz rok vseh vzvodov diktature, ki jih še drži v rokah,” je dejala Janja Sluga, ki je neuspešno predlagala da nepovezani poslanci mesta v delovnih telesih, ki so jih prej zasedali, odnesejo s seboj – da bi s tem povzročili čim manj nevšečnosti. “Ta parlament pa po tej debati, po tej razpravi, ni več to kar je bil pred tridesetimi leti, ampak postajamo vse bolj podobni Belorusiji,” je še pripomnila Sluga.

Po kolegiju so v večjem delu opozicije napovedali ponoven predlog delovnih mest, in sicer glede na velikost poslanskih skupin. Opozarjajo namreč, da ima SMC po tem, ko so jo zapustili trije poslanci, dvanajst mest preveč. Matjaž Tašner Vatovec iz Levice ne more verjeti, da ena od poslanskih skupin vztraja, da ima pod svojim okriljem še vedno dvanajst mest v delovnih telesih, ki jim ne pripadajo. Še bolj nerazumljivo pa se mu zdi, da obstajajo poslanske skupine, poslanke in poslanci, ki na takšno igro pristajajo. Poslanec SD Matjaž Han meni, da Državni zbor ne bo več funkcioniral normalno, ker se bo zakone sprejemalo z glasovi, ki jih nekateri sploh ne bi smeli imeti, s tem pa se bo naredilo veliko škodo tudi generacijam za nami. Le zato, da bodo nekateri sedeli na nekaterih predsedniških mestih, je še opozoril. Branko Golubovič iz LMŠ je povedal, da so tokrat šli poslanci DeSUSa, in poslanci SNS-ja, ki so to omogočili, predaleč. Enako naj bi po njegovih besedah veljalo tudi za poslanca manjšine.

Na drugi strani pa poslanec DeSUSa Branko Simonovič pravi, naj poslancem nepovezane skupine omogočijo delo v odborih. Bili so pripravljeni sklepi, ki pa so se nekoliko razlikovali od razprave, je dejal. Pričakuje pa, da se bodo v opoziciji naslednjič držali neformalnega dogovora. “Skrajni čas je, da se zresnimo vsi skupaj in da se nehamo žalit, ker ni pomembno ali je v delovnih telesih koalicija ali opozicija, se je pa treba usesti in dogovoriti,” je poudaril Simonovič. V Levici sicer napovedujejo nov poskus kadrovskega razreza v delovnih telesih: “Upoštevajoč nova razmerja po izstopih številnih poslanskih skupin koalicije, predvsem pa če bomo ostali v takšnem položaju, kjer je ta slika izkrivljena, kjer ima koalicija, čeprav je manjšinjska v odborih in komisijah prepričljivo večino, bomo seveda uporabili vsa sredstva ki jih imamo kot opozicija na voljo – tako v parlamentu kot izven njega,” je opozoril poslanec Levice Tašner Vatovec.

Sara Bertoncelj