fbpx

Pomembno: Od danes naprej lahko predčasno glasujete proti pregrešno dragemu drugemu tiru

Foto: iStock

Volivke in volivci, ki ste na dan glasovanja odsotni, lahko do petka predčasno glasujete na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije. Predčasno lahko glasujete samo pri tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere ste vpisani v volilni imenik (na upravni enoti, kjer imate prijavljeno stalno prebivališče).

Predstavljamo vam sedeže volišč za predčasno glasovanje:

1. volilna enota: Jesenice, Radovljica, Kranj, Tržič, Škofja Loka, Kamnik, Idrija
2. volilna enota: Tolmin, Piran, Izola, Koper, Sežana, Ilirska Bistrica, Postojna, Nova Gorica, Ajdovščina
3. volilna enota: Cerknica – Logatec, Vrhnika, Ljubljana – Vič Rudnik, center Ljubljana, Ljubljana – Šiška
4. volilna enota: Kočevje, Ribnica, Grosuplje, Litija, Ljubljana – Moste Polje, Ljubljana Bežigrad, Domžale
5. volilna enota: Šentjur, Celje, Žalec, Mozirje, Velenje, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Dravograd – Radlje ob Dravi
6. volilna enota: Črnomelj – Metlika, Novo mesto, Trebnje, Brežice, Krško, Sevnica, Laško, Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi
7. volilna enota: Šmarje pri Jelšah, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Ruše, Maribor
8. volilna enota: Lendava, Ormož, Ljutomer, Murska Sobota, Gornja Radgona, Lenart, Pesnica pri Mariboru, Ptuj
Natančnejše naslove o sedežih volišč si lahko pogledate na: SEDEŽI VOLIŠČ ZA PREDČASNO GLASOVANJE

Razlika med ocenami vrednosti je ogromna
Projekt drugi tir prinaša za davkoplačevalce tudi dva nova davka. Prvi davek je pribitek k cestnini za težka tovorna vozila, drugi davek je taksa za pretovor v koprskem tovornem pristanišču, ki jo bo dolžna plačevati družba Luka Koper.

Razlika med ocenami vrednosti projekta, kot jih navajajo predstavniki vladajoče koalicije in kot je navedeno v vladnem zakonu, je ogromna in gre v stomilijonske zneske, kar je od predstavnikov vladajoče koalicije neresno in neodgovorno. Prav tako so ocene o novih 9 tisoč delovnih mestih pod velikim vprašajem, kot tudi nadzor projekta mednarodnih institucij.

“Zavzemamo se za gradnjo drugega tira, saj ga Slovenija zelo potrebuje. Vendar pa nasprotujemo načinu gradnje in načinu financiranja drugega tira, kot ga načrtuje vlada Mira Cerarja. Prepričani smo, da je celotna investicija vodena nepravilno, cena projekta, določena z zakonom, pa previsoka in škodljiva za davkoplačevalce in davkoplačevalke,” so zapisali na spletni strani največje opozicijske stranke SDS. Predsednik Janez Janša je v času zbiranja podpisov za referendum jasno povedal, “da Slovenija potrebuje moderne železnice in dva tira do Kopra, a za normalno ceno”.

D. Š.