fbpx

[Video] Aleksandra Pivec: Odločitev pokrajinskega odbora ni zavezujoča in ne odloča o vodstvu stranke

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec ustanavlja svojo stranko (Foto: STA)

V tem tednu je kot strela z jasnega odjeknila novica o tem, kako naj bi pokrajinska organizacija DeSUS Ljubljana izrekla nezaupnico predsednici stranke Aleksandi Pivec, ki kažejo na to, da je v zgodbi šlo za prevaro saj je na sami seji prišlo do nepravilnosti. Podrobnosti razkriva pismo člana DeSUSovega odbora na Vrhniki, Vida Draščka, ki ga je pred dnevi predsednica Ljubljanskega odbora Breda Jesenko povabila na sestanek z Zlatkom Fickom, predsednikom Kočevskega odbora. Oba sta ga nagovarjala k menjavi Pivčeve, kot zamenjavo pa naj bi Ficko videl kar samega sebe. Videlo se je, da je bil pred leti kot direktor podjetja za gozdarstvo odstavljen s strani Pivčeve, je bil močno užaljen in se je odločil, da se Pivčevi maščuje, je pisal v pismu napisal Vid Drašček, kar je DeSUS danes poslal medijem. Drašček je potrdil, da je bila nezaupnica vnaprej zrežirana, kar se iz vabila na sejo ne da lorazbrati, zato meni da so sprejeti sklepi neveljavni. Vodstvo stranke DeSUS je tako včeraj soglasno podprlo svojo predsednico.

“Dogajanje in razmere v stranki so klicale po tem, da se vodstvo sestane. V vodstvu smo v detajle pokomentirali nekaj preteklih tednov, oziroma dogajanje v njih in se dogovarjali o tem po kakšni poti in s kakšnim načinom naprej. Edini sklep vodstva, ki smo ga potrdili je ta, da vodstvo daje podporo predsednici pri nadaljnjem vodenju stranke in da seveda nadaljujemo z delom v koaliciji, skladno z vsebinskimi zavezami, ki smo jo v koalicijsko pogodbo dali, zaradi katerih je stranka DeSUS v to koalicijo vstopila,” je za novinarje sporočila predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec.

Sama je sicer bila prisotna na začetku seje, a jo je zaradi seje vlade morala zapustiti, a zapisnik seje še vedno pričakuje. Zapisnik bo obravnala pravno-statutarna komisija, ki bo seveda sploh ugotovila legitimnost tega sklepa. Pokrajinski odbori so posvetovalna-koordinacijska telesa in  po tej naravi ti sklepi niso zavezujoči. Zlatko Ficko je bil v preteklosti direktor družbe SiDG in se to dogajanje očitno z menoj povezuje, kot resorno ministrico, čeprav se jaz od tega ostro in strogo distanciram, saj kot ministrica nimam nobenega vpliva na to, kakšno bo poslovanje, kakšni bodo sklepi in odločitve nadzornega sveta, ki je pred časom sklenil sporazumno razrešitev in razhod s Fickom, kot predsednikom uprave,” je še sporočila na njihovo vprašanje o njeni povezavi s Fickom.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa pravi: “Nimamo želje, da bi se izogibali sklepu tega sveta stranke in tudi kot je že bilo rečeno bomo obravnavali to, kar je potrebno obravnavati in je v odgovornosti sveta stranke ter vseh nas, sicer pa delamo naprej.” Na vprašanje, če Pivčeva razmer v stranki ne jemlje dovolj resno, je Gantar odgovoril: “Kot je sedaj povedala, jo jemlje in o tem moramo razpravljati, žal je prišlo do situacije, ko o tem razpravljamo na način, ki ni najbolj primeren in mislim, da so to vprašanja, ki jih je potrebno rešiti znotraj stranke v prvi vrsti in bomo poskušali to delati tudi na tak način in posredovati jasne informacije, kaj je v DeSUSu in na kakšen način delamo.” Ministrica  Pivčeva tako še poudari, da naj najprej njihov uradni organ presodi in preveri pravno-formalno legitimnost sklepa, ki po njenih besedah ni zavezujoč. V kolikor bo predlog podan, bo organ stranke o njej razpravljal in odločal.

Predsednik sveta DeSUS Tomaz Gantar (Foto: STA)

V oddaji pove, da so sejo sklicali zaradi burnega dogajanja v preteklih dneh, oziroma že v nekem daljšem obdobju. Glede na ponedeljkovo sejo pokrajinskega odbora Ljubljana pa je zadeva še eskalirala in dobila nove razsežnosti, zato so tudi v medijih dobili številne odzive in se je bilo o tem nujno pogovoriti. Današnje vodstvo je obravnavalo vse te teme, zakaj do tega prihaja, tudi sejo pokrajinskega odbora in na koncu sprejelo stališče, da ima kot predsednica podporo vodstva, v skladu s svetom stranke tudi osebno podporo.

Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Ficko je sicer predsednik občinskega odbora Kočevje in je precej nenavadno, da je on namesto predsednice pokrajinskega odbora vodil to sejo. “Želim poudariti še to, da odziv na tisto današnjo izjavo, da je bilo zagroženo vodstvu pokrajine, se pravi predsednici pokrajinskega odbora in strogo in ostro zavračam kakšrnekoli grožnje, kajti jaz s predsednico nisem nič komunicirala, v kolikor pa kdo misli, da se je komu grozilo, pa naj uberejo prave postopke in podajo ovadbe,” je opomnila Pivčeva.

Zlatko Ficko (Foto: STA)

V naslednjih dneh je ključni cilj izpolnjevanje koalicijskih zavez
Medtem ko je hodila po terenu, je določene nemire bilo zaznati, predvsem zaradi ideoloških tem. DeSUS je partner v desnosredinski vladi, a je članstvo izrazito raznoliko, je pa zato za usklajevanje potrebno veliko več truda in energije ter dela na terenu, da se o tem pogovarjajo in svoj fokus usmerjajo v tiste vsebinske teme, ki so za partnerje koalicije in upokojence, ki jih predstavljajo, pomembne. Prizadeva pa si za njihove pravice in boljše življenjske pogoje, saj je nastopil čas, ko bo treba izpolniti zaveze koalicijske pogodbe, ki so pomembne članom stranke: “To je zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o demografskem skladu, ustanovitev urada za demografska vprašanja, kamor sodijo tudi vsa usklajevanja pokojnin in nas zato čaka veliko vsebinskega dela, pri katerem bomo seveda vztrajali in si prizadevali, da te zaveze koalicija tudi izpolni.”

Sara Kovač