fbpx

[VIDEO] EKSKLUZIVNO: Cerar zavaja, Piranski zaliv nadzira Hrvaška! Odpluli smo na kritično točko arbitražnega sporazuma in preverili dejansko stanje

Foto: Nova24TV

Medtem ko se spor med Hrvaško in Slovenijo glede dostopa na odprto morje  segreva na političnem parketu, je ekipa Nova24TV odplula na kritično točko. Premier Miro Cerar je zatrdil, da slovenska policija nadzoruje mejo v Piranskem zalivu, tako kot je to določilo arbitražno sodišče. Ekipa Nova24TV se je v petek, skupaj z ribičem Silvanom Radinom, odpravila na teren in preverila, kako to v resnici deluje.

Eden zadnjih ribičev v Sloveniji, Silvano Radin, se kot vsak dan odpravi na lov. Spremlja ga sin, ponavadi lovita podnevi. Malo po izplutju spustita mrežo. Radin je izkušen ribič, ve, kje in kdaj je ulov najboljši. Smolo ima le, ker živi v državi, ki se za njegov poklic ne zmeni. Medtem mreže ne vlečeta po morskem dnu, da ga ne poškodujeta. Ko preidemo polovico Piranskega zaliva, se televizijska ekipa skrije, saj Hrvati pred TV-kamerami ne izvajajo pritiska na slovenske ribiče.

Ko je naša ekipa prešla čez polovico Piranskega zaliva in do arbitražne meje, so nas v ozadju spremljali tako hrvaški policisti kot tudi čoln slovenske policije. Najbrž so nas opazili. In kaj bi se zgodilo, če nas ne bi? Ribič Radin nam je povedal, da če bi pluli še dlje, bi se nam hrvaška policija postavila ob bok. ”Tako nadzira naš Miro arbitražno mejo,” je dejal. ”Slovenska policija se samo postavi vmes, med mojo barko in med barko hrvaške policije.” Po njegovih besedah Hrvatje sicer ne grozijo plovečim ladjam, a ”prek zvočnika sporočajo, da se nahajamo v hrvaških vodah in naj se umaknemo.”

Foto: Nova24TV

Naj kriki galebov, ki letajo nad morjem in se potegujejo za ostanke rib v morju, ne bodo napoved obnašanja našega premiera, ko bo ugotovil, da je prepozno. Čigav je torej Piranski zaliv v resnici?

Levica nima interesa do lastnega ozemlja in morja, z nami pa se spretno igra tudi Hrvaška
Spomnimo. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z razsodbo arbitražnega sodišča zelo zadovoljen. Ne glede na dejstvo, da je Slovenija s tem postala velika poraženka, želi zapreti to poglavje in v javnosti naklada, da je takšna rešitev meje za Slovenijo najugodnejša. Levica želi težavo potisniti v pozabo, kljub temu, da je Hrvaška že zdavnaj napovedala, da arbitraže ne bo spoštovala. Politični vrh torej nima interesa in volje braniti suverenega ozemlja in morja lastne države. Tudi policiji očitno ni mar. Kljub temu, da že med slovenskim ljudstvom prevladuje splošno in očitno nezadovoljstvo glede razsodbe arbitražnega sodišča, je Pahor lagodno miren. A Hrvaška igra spretno in samo vprašanje časa je, kdaj nam bodo celo manj od tistega, kar je bilo nedvomno naše, spet prodali za visoko ceno.

Cerar Slovenijo zavaja, slovenski policisti pa na naše ribiče ”pazijo” od daleč in s siromašnim gumijastim čolnom
Takšen otroški vrtec, kot se je izrazil ribič, predstavniki slovenske in hrvaške policije izvajajo vsakič, ko se nekdo pojavi v bližini meje. Hrvaška policija se slovenskemu ribiču s patruljno barko zelo približa, čeprav bi morala po zakonu ostati na daljavi najmanj 250 metrov. Ribič ima namreč v vodi kočo in lahko bi prišlo do resnih zapletov. Slovenija naj bi položaj nadzirala, a v praksi se pokaže, da premier Cerar spet zavaja. Če je ta gumijasti čoln namenjen nadziranju in zaščiti ribičev, potem se res lahko vprašamo, ali smo v tej državi varni. Gumijasti čoln slovenske policije naj bi ribiče branil, a si ne upa blizu. Jasno je, da Slovenci položaja ne obvladujemo, slovenski predsednik vlade Miro Cerar, to lahko z gotovostjo trdimo, pa se iz ribičev norčuje.

A. L.