[Video] Grims: “Mladina je dokazala samo eno, da globoka država deluje, saj ima globoke korenine!”

Poslanec SDS Branko Grims (foto: STA)

Kljub kadrovskim menjavam na vrhu policije, da je udbovsko partijska struktura odločujočega dela policije v navezavi s tožilstvom in sodstvom. Te iste provenience tako močno zasidrana v sistem, da v obstoječi zakonodaji in prostojnosti, ki jo imam ne omogoča učinkovite politizacije in sprememb v policiji. V današnji odstopni izjavi, ki jo poslal predsedniku vlade Janezu Janši zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Že prej zaradi več kot očitno motivirane preiskave, ki so jo kriminalisti zaradi domnevnih nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitnih sredstev na opreme izvajali kar na enajstih naslovih, ministru Zdravku Počivalšku pa so za čas trajanja preiskave odvzeli prostost, odstop ponudil tudi generalni direktor policije Anton Travner, ki ga je Aleš Hojs sprejel.

Uredništvo Mladine je 24. junija 2020 na državno tožilstvo poslalo kazensko ovadbo zoper ministra Počivalška, dva dni kasneje je prišlo do hišnih preiskav, ali kot je strnil poslanec SDS, Branko Grims: “Mladina je dokazala samo eno, da globoka država deluje, saj ima globoke korenine.”

Način delovanja globoke države ostaja enak

Do načina delovanja novinarjev na POPTV pa je bil kritičen nekdanji poslanec Andrej Magajna, ki pravi, da je pri hišnih preiskavah proti njemu šlo za podoben vzorec. “Ne morem pa pristati na to, da očitno v naši državi, policijo bolj kot direktor, kot nekdo drug, ki bi jo moral, vsaka struktura znotraj policije usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali, tisti ki pretežno vodijo postopke politično neprimernim osebam, torej z drugimi besedami, ki vodijo postopke zoper desnico.”

Ta način, da mediji izvejo informacije pred samo preiskavo in ministrom za notranje zadeve je čuden način, se strinja tudi predsednik Knovsa, Grims. Kar je bistveno raziskati je to, da je zagotovljena doslednost na zakonitost in, da ne pridemo do tega, da recimo ena hiša, kot je Poptv, več ve o preiskavah kot pa tisti, ki je preiskovan. Predsednik stranke Dobra država Bojan Dobovšek pa pravi: “Informacije pridejo v javnost preden se opravi preiskava je farsa in kot največji problem vidi v dejstvu, da so na kraju novinarji še predno se začne sploh hišna preiskava, to pa je problem odtekanja informacij.”

Očitno pa je napad na Počivalška šele začetek, minister Hojs je namreč razkril, da tudi zoper ministra za obrambo Mateja Tonina, saj je tudi zanj spisana ovadba. Zdi se mu čudno, da je kazenska ovadba zoper njega bila spisana tudi vnaprej, celo tako površno, da niti tega niso počakali, da ima gospod minister šele v naslednjih dneh termin oziroma zagovor pri kriminalistih na NPU in mu ni bila dana možnost, da bi pojasnil svoje mnenje na ovadbo.

“Dan se je pričel, ko so me obvestili o incidentu na fasadi Zmaga Jelinčiča,” pravi Hojs. Potem, ko ga je obvestil generalni direktor policije Anton Travner o svojem odstopu, se je po tehtnem premisleku odločil, da je edina možna in relevantna možnost, ki jo v takem primeru lahko stori, da predsedniku vlade obvesti, o nepreklicnem odstopu iz mesta ministra za notranje zadeve.

Trenutne razmere po besedah Hojsa mu ne omogočajo, da bi lahko odstranil politične kadre, ki še vedno vladajo v policiji. Medtem ko je bil minister le tri mesece pravi, da je policija poleg zdravstvenih delavcev najbolj delala v času epidemije in, da smo bili v težkih časih. Dodaja še, da je zaradi nedavnih dogodkov bil sprožen notranjevarnostni postopek v policiji, medtem ko se leva stran politike poslužuje neprestanih groženj.

Sara Kovač