[Video] Poslanci vladajoče koalicije priznavajo, da gre pod njihovo vlado vse narobe

Si predstavljate, da živite v državi, kjer poslanci vladajočih strank tarnajo, kako slabo živimo? (Foto: STA)

“V Državnem zboru smo pogosto priča nadvse bizarnim situacijam. Med drugim tudi takšnim, ko koalicija izdatno kritizira samo sebe in sorodne pretekle leve vlade,” so med drugim zapisali na Twitterju v poslanski skupini SDS, zraven pa objavili videoposnetek, v katerem predstavniki vladajoče koalicije tudi sami priznavajo, da gre pod njihovo vlado vse narobe.

Slabša gospodarska klima, še vedno visoka inflacija in nove podražitve hrane, pomanjkanje dialoga z različnimi panogami, skoraj vsak dan nov davek – vse to so sinonimi za “vladanje” aktualne vlade Roberta Goloba. Ta se sicer vsakodnevno trudi prikriti in zanikati vedno slabšo kvaliteto življenja svojih državljanov in državljank, vendar je v videoposnetku iz Državnega zbora jasno, da se tudi sami zavedajo svojega katastrofalnega vodenja.

Ne glede na to, da predstavniki vlade javnosti s pomočjo osrednjih medijev želijo prikriti pravo realnost in skušajo na vsak način olepšati resnico, je dejstvo, da se sami prav dobro zavedajo svoje nekompetentnosti in neuspehov. Kako bi sicer drugače pojasnili besede poslanke Levice Nataše Sukić in poslanca Gibanja Svoboda Boruta Sajovica, ki sta praktično priznala neuspehe tako aktualne vlade kot preteklih levih vlad v zadnjih 30-tih letih. “Mi, ljudje božji, v tej državi že 30 let živimo preko svojih zmožnosti in se zadolžujemo,” je dejal Sajovic v posnetku iz sredinega zasedanja v Državnem zboru, nakar je nadaljevala Sukićeva, ki je trenutno stanje obžalovala in priznala, da je “draginja huda, inflacija grozljiva” in da je “hrana dosegla vrtoglave cene” medtem ko je “lačnih vse več”.

Priznali ali ne, dejstva in številke ne lažejo. Spomnimo na podatke Statističnega urada RS o medletni rasti cen življenjskih potrebščin, ki je bila po zadnjih podatkih maja 8,4-odstotna, tolikšna je bila stopnja inflacije, cene hrane pa so se povišale za skoraj 15 odstotkov, pa vendar je premier še do nedavnega trdil, da se je hrana pocenila. Sukičeva je imela prav, enako pa velja za besede Sajovica, ki je posredno pretekle leve vlade okrivil za večletno zadolževanje, sami pa danes počnejo enako.

Kot smo že poročali, je v prvih petih mesecih letošnjega leta državni proračun dosegel primanjkljaj v višini 226 milijonov evrov, kar je več kot v istem obdobju lani. Skupni primanjkljaj je bil večji za 209 milijonov evrov, medtem ko je bil “očiščeni” presežek (brez interventnih ukrepov) manjši za 293 milijonov evrov. Upad “očiščenega” presežka pa je predvsem posledica nižje rasti prihodkov v primerjavi z istim obdobjem lani, in to predvsem zaradi nižjih dohodkov od davka na dohodek pravnih oseb in višje rasti stroškov dela. Ker pa vlada drugače ne zna kot vzeti, so posledica popravljanja škode nesposobnosti vedno večje obdavčevanje davkoplačevalcev in davkoplačevalk. Zakaj sicer bi vsak dan poslušali o novih kvaziprispevkih, ki se na koncu vedno prelevijo v nove davke.

Ana Horvat