300 tisoč zavrnjenih prosilcev za azil v Nemčiji je upravičenih do brezplačnega zdravstvenega varstva

Datum:

Vodja nemške opozicije Friedrich Merz je povzročil pravo razburjenje, ko je ostro kritiziral migracijsko politiko liberalne vlade in trdil, da 300.000 zavrnjenih prosilcev za azil ni zapustilo države in zdaj uživa vse ugodnosti, vključno z brezplačno zobozdravstveno oskrbo. Po izjavi so Merza člani vlade skušali diskreditirati, a se je izkazalo, da ima vladna azilna politika bistvene pomanjkljivosti. 

Friedrich Merz je v oddaji Welt Talk dejal, da se nemški volivci sprašujejo, zakaj si migranti, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene, popravljajo zobe v času, ko navadni Nemci ne morejo priti k zobozdravniku. “Prebivalstvo ponori, ljudje, ko vidijo, da je zavrnjenih 300.000 prosilcev za azil in ti ne odidejo, še več, dobijo vse ugodnosti, dobijo celotno zdravstveno oskrbo,” je dejal Merz.

Vodja CDU, katere stranka je trenutno po javnomnenjskih raziskavah na samem vrhu, je pozval k ponovni proučitvi prejemanja ugodnosti za prosilce za azil in vladajočim liberalnim politikom dejal: “To, kar počnete tukaj, je katastrofa za to državo.” Člani vladne stranke SPD in nemške Zelene stranke so v odzivu na pripombe na družbenih medijih stopili v bran vladi. “Friedrich Merz namerno razdvaja in širi dezinformacije. Na ta način se ne reši niti en problem, ampak se razpihuje sovraštvo. To je nevredno voditelja ljudske stranke,” je na omrežju X zapisala Ricarda Lang. “Vsakdo, ki govori kot Merz, je običajno za AfD,” je dodal Florian von Brunn, predsednik SPD na Bavarskem.

Vendar preverjanje dejstev, ki jih je v četrtek objavil časnik Die Welt, dokazuje, da Merzove pripombe niso napačne informacije, kot trdi liberalna vlada. Članek navaja, da je moralo Nemčijo konec lanskega leta zapustiti 304.308 tujih državljanov, od tega jih je bilo 248.145 razvrščenih kot “tolerirane osebe”, migrante, ki morajo zapustiti državo, vendar jih oblasti ne morejo prisilno izgnati. Razlogi za to so lahko različni, med drugim pomanjkanje identifikacijskih dokumentov, nesodelovanje izvorne države ali zdravstveni razlogi, je pojasnil časnik.

Migranti na pohodu v Evropo. (Foto: epa)

Poleg tega je bilo v zvezi z dostopom do vseh ugodnosti v članku navedeno, da prosilci za azil in “tolerirane” osebe v prvih 18 mesecih bivanja v Nemčiji sicer nimajo dostopa do brezplačnega zdravstvenega varstva, vendar zakonodaja predvideva, da po 18 mesecih prejmejo zdravstveno kartico begunca, ki jim omogoča dostop do podobnih ugodnosti, kot jih imajo zavarovanci obveznega zdravstvenega zavarovanja, le da za migrante plačuje država oziroma davkoplačevalci. Zakon o nadomestilih za prosilce za azil pa dovoljuje migrantom dostop do zobozdravstvenega zdravljenja v prvih 18 mesecih, če takšnega zdravljenja “ni mogoče odložiti zaradi zdravstvenih razlogov”, kar pa potrjuje verodostojnost Merzovih trditev.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...