fbpx

Evropa izgublja svojo kulturo: Britanska trgovina začela s prodajo hidžabov za triletnice

Hidžab v spletni trgovoni M&S (vir: twitter)

Marks & Spencer, trgovina, ki je veljala za temeljni kamen vsega, kar predstavlja tradicionalno Britanijo, se je odločila, da začne s prodajo hidžabov za triletnice, kar je nekaj, česar ne počnejo niti v Savdski Arabiji.

Trgovinska veriga M&S je sprožila val ogorčenja, ko je v svoji spletni trgovini ponudila tudi hidžabe za deklice v kategoriji šolska oblačila. Odzivi javnosti so bili ostri, po poročanju Voice of Europe pa so se na socialnih omrežjih vrstili izrazi ogorčenja in gnusa nad izkazanim “srednjeveštvom”.

Ljudi je zmotilo dejstvo, da je nekoč britansko podjetje pripravljeno služiti z izdelkom, ki je za mnoge po svetu simbol zatiranja žensk, nekaj, ” v kar se niti deklice v Savdski Arabiji” ne sili. Zanimivo je, da najostrejše obsodbe niso prišle s strani običajnih Britancev, temveč s strani muslimanskih priseljencev.

Burne reakcije ljudi
“To je zlobno, Marks & Spencer. Kultura skromnosti je nazadnjaška in podrejevalska, a celo deklicam v Savdski Arabiji ni potrebno zakrivati las,” je povedala avstralska kolumnistka Rita Panahi. “Marks & Spencer s prodajo otroških hidžabov med šolskimi oblačili spodbuja srednjeveštvo,” meni Maajid Nawaz, ki je dodal, da “imajo pravico, da izberejo profit pred vrednotami. A naša pravica je, da jih sramotimo, ker so se tako odločili”.

Lansko leto so v Iranu opozorili, kaznovali ali aretirali 3,6 milijona žensk, ki niso želele nositi hidžaba. (Vir: Twitter)

“Preveč je družin, ki silijo majhne deklice, da počnejo to (se zakrivajo), da bi to skomercializirali in podpirali,” je bil še eden od komentarjev o odločitvi M&S. “J*bite se, Marks & Spencer. Iskreno, iz dna srca, j*ebite se,” je zapisala Yasmine Mohammed.

Ivan Šokić