Italija podpira skupno obrambo EU

Foto: epa

V času, ko se varnostne razmere na stari celini zaostrujejo in se pojavlja vse več težav pri zagotavljanju mirnega življenja evropskih državljanov, kar je povezano še zlasti s povečanimi migracijami in terorizmom, se v javnosti pojavlja vse več predlogov, kako nastale težave rešiti.

Nazadnje je v povezavi z zaostrenimi varnostnimi razmerami na stari celini podala svoj predlog Italija. Njen zunanji minister Paolo Gentiloni je danes evropske države pozval k okrepitvi varnosti celotnega območja Evropske unije.

Situacija zahteva ustrezno ukrepanje
Omenjeni državnik je za časopis Politico dejal, da je EU prisiljena zagotoviti boljše varovanje njenih državljanov. Kot navaja že omenjeni časopis Bližnji vzhod in z njim povezani pritok migrantov, za Italijo predstavlja prioriteto na geopolitičnem področju. Obenem časnik poudarja, da teroristični napadi po Evropi pomenijo, da je mir tako na domačih tleh kot tudi na tujem pravzaprav ena in ista stvar, saj so stvari med seboj tesno povezane. V družbi se pojavljata nemir in negotovost v povezavi z navedeno problematiko. Odgovornost za to področje pa nosi prav Evropska unija, kar pa zahteva povečano sodelovanje varnostnih služb, policijskih enot in diplomacije posameznih držav. Obenem je potrebna skupna evropska obrambna strategija. Brexit v tem trenutku stvar še bolj otežuje, saj zmanjšuje evropske obrambne kapacitete.

K tovrstnim rešitvam že pozval svet EU
Svet Evropske unije se je včeraj prav tako dotaknil pereče varnostne problematike. V Bruslju je bila sprejeta odločitev, da je nujno potrebno izboljšati varnostni sistem Evropske unije, kar zahtevajo trenutni izzivi na področju nezakonitih migracij in čezmejnega kriminala. V zvezi s tem je Svet pozval k ustanovitvi evropske obmejne in obalne straže

Reke migrantov ni mogoče zajeziti 
Italijanski pozivi k okrepljenemu skupnemu zagotavljanju varnosti na Stari celini pa se pojavljajo ravno v času, ko Italijo pestijo vse večje težave, povezane z zadnjimi prebežniškimi valovi. Mnogo težav naj bi se pojavljalo še zlasti v povezavi z migranti, ki pristanejo na mejnem območju med Italijo in Francijo. Po navedbah gre za prebežnike, ki želijo svojo pot nadaljevati na sever Evrope. Zaradi blokad francoske policije naj bi se na italijanski strani meje nabralo ogromno število le-teh, kar poskušajo italijanske oblasti reševati s preusmerjanjem migrantov v posebne sprejemne centre drugod po državi. Med migranti se pojavljajo frustracije zaradi zanje neugodnih razmer, oblasti pa so že zaplenile več kosov hladnega orožja, še poroča portal telegraph.co.uk. 

D. M., STA