Italija podpira skupno obrambo EU

Foto: epa

V času, ko se varnostne razmere na stari celini zaostrujejo in se pojavlja vse več težav pri zagotavljanju mirnega življenja evropskih državljanov, kar je povezano še zlasti s povečanimi migracijami in terorizmom, se v javnosti pojavlja vse več predlogov, kako nastale težave rešiti.

Nazadnje je v povezavi z zaostrenimi varnostnimi razmerami na stari celini podala svoj predlog Italija. Njen zunanji minister Paolo Gentiloni je danes evropske države pozval k okrepitvi varnosti celotnega območja Evropske unije.

Situacija zahteva ustrezno ukrepanje
Omenjeni državnik je za časopis Politico dejal, da je EU prisiljena zagotoviti boljše varovanje njenih državljanov. Kot navaja že omenjeni časopis Bližnji vzhod in z njim povezani pritok migrantov, za Italijo predstavlja prioriteto na geopolitičnem področju. Obenem časnik poudarja, da teroristični napadi po Evropi pomenijo, da je mir tako na domačih tleh kot tudi na tujem pravzaprav ena in ista stvar, saj so stvari med seboj tesno povezane. V družbi se pojavljata nemir in negotovost v povezavi z navedeno problematiko. Odgovornost za to področje pa nosi prav Evropska unija, kar pa zahteva povečano sodelovanje varnostnih služb, policijskih enot in diplomacije posameznih držav. Obenem je potrebna skupna evropska obrambna strategija. Brexit v tem trenutku stvar še bolj otežuje, saj zmanjšuje evropske obrambne kapacitete.

K tovrstnim rešitvam že pozval svet EU
Svet Evropske unije se je včeraj prav tako dotaknil pereče varnostne problematike. V Bruslju je bila sprejeta odločitev, da je nujno potrebno izboljšati varnostni sistem Evropske unije, kar zahtevajo trenutni izzivi na področju nezakonitih migracij in čezmejnega kriminala. V zvezi s tem je Svet pozval k ustanovitvi evropske obmejne in obalne straže

Reke migrantov ni mogoče zajeziti 
Italijanski pozivi k okrepljenemu skupnemu zagotavljanju varnosti na Stari celini pa se pojavljajo ravno v času, ko Italijo pestijo vse večje težave, povezane z zadnjimi prebežniškimi valovi. Mnogo težav naj bi se pojavljalo še zlasti v povezavi z migranti, ki pristanejo na mejnem območju med Italijo in Francijo. Po navedbah gre za prebežnike, ki želijo svojo pot nadaljevati na sever Evrope. Zaradi blokad francoske policije naj bi se na italijanski strani meje nabralo ogromno število le-teh, kar poskušajo italijanske oblasti reševati s preusmerjanjem migrantov v posebne sprejemne centre drugod po državi. Med migranti se pojavljajo frustracije zaradi zanje neugodnih razmer, oblasti pa so že zaplenile več kosov hladnega orožja, še poroča portal telegraph.co.uk. 

D. M., STA

 • centurion

  Ko bodo Italijani z bojnimi ladjami odpremili prvi konvoj
  črnih lenuhov nazaj v Libijo, potem naj zaprosijo Bruselj za pomorsko
  blokado v Sredozemskem morju.
  S tem bi(bo) rešena tudi balkanska pot.
  Jockanje Italijanov pa do takrat ne bo nič pomagalo, saj v Afriki
  čakajo v vrsti milijoni kosov drhali.

  • valentin

   Imaš popolnoma prav, a Italijani niso vabili migrantov kot Nemci z zgrešeno migrantsko politiko narekovano od zunaj in sami tega tudi ne morejo in ne smejo izvesti.( humanizen, demokracija, interesi…)

   • Adolf Hitler lebt

    vabil jih niso nemci temveč židovska pizda merkel ta nobenega od nas ne upraša ampak naredi to v ozadju kod naprimer TTTP ampak ta kurba je odšpilala zato ne nas mešat z to židovsko kurbo

 • Adolf Hitler lebt

  TTIP: Deutsche vertrauen Russen mehr als Amerikanern – Merkel

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!