fbpx

Na Poljskem posamezniki novačili muslimane s ciljem izvesti teroristični napad

Poljska policija, slika je simbolična (Foto: epa)

Na Poljskem so pridržali štiri posameznike, ki so domnevno novačili muslimane z namenom izvajanja teroristične dejavnosti. Poljska agencija za notranjo varnost je našla dokaze, da so štirje osumljenci podpirali Islamsko državo, čeprav niso bili njeni člani. 

Štirje posamezniki tadžikistanskega rodu naj bi bili po poročanju Russia Today 7. maja aretirani na Poljskem, saj so nameravali novačiti ljudi, da bi se pridružili njihovi teroristični celici, ki je bila narejena po navdihu ISIS-a, čeprav sami niso člani Islamske države.

Po besedah ministrstva naj bi bili posamezniki pridržani in čakajo na izročitev s Poljske nazaj v Tadžikistan. Prav tako so bili dodani na listo oseb, katerim je prepovedan vstop v Schengensko območje. Po podatkih tadžikistanskega urada naj bi po letu 2015 skoraj 2 tisoč ljudi zapustilo najrevnejšo državo bivše Sovjetske zveze, da bi se pridružili vrstam Islamske države. Zato ne preseneča podatek, da so prejšnji mesec prijeli štiri posameznike, prav tako tadžikistanskega rodu, v Nemčiji, medtem ko so hoteli napasti ameriško bazo.

Sara Kovač