fbpx

Nova moda: Moški v ženske zapore

Foto: epa

Nova politika za Anglijo in Wales omogoča zapornikom prestajanje kazni v zaporu po lastni izbiri. Tako bodo lahko moški transseksualci, ki se prepoznavajo kot ženske, lahko prestajali kazen v ženskem zaporu. Za nameček jim je osebje dolžno priskrbeti tudi možnost, da si lahko moški barvajo lase in uredijo želen make-up.

Prizadevanja angleške vlade so neverjetna. Tokrat so se odločili, da bodo poskrbeli za transseksualce v zaporih. Pa ne s tem, da bi jim nudili psihično in moralno podporo, ampak z barvami za lase, oči in ustnice. In to v zaporih, ki jih glede na to s katerim spolom se istovetijo, izberejo sami.

Prizadevanja vlade za spodbujanje transseksualizma so razvidna iz rednih finančnih prilivov različnim LGBTQ skupinam in lobijem. Ministrstvo za izobraževanje (DfE) je nedavno dodelilo novih 200.000  funtov sredstev za LGBT skupino Educate & Celebrate, poroča The Christian Institute.

Gre za skupino LGBTQ aktivistov, ki se zavzemajo tudi za  “spolno nevtralno politiko” v šolah, kar pomeni, da lahko fantje v šoli nosijo sivo ali črno krilo prav tako kot dekleta, ta pa lahko nosijo tudi sive ali črne hlače in jim ni treba biti oblečena v krila. Ta ukrep so uvedli že v okoli 80 osnovnih šolah v Angliji, poroča The Telegraph.

Transseksualec je oseba, ki se na podlagi spolnega samoprepoznavanja istoveti s spolom, ki ni njegov biološki in pogosto z medicinsko pomočjo že prehaja v želeni spol.

Tudi v zaporu morajo živeti kot želijo
Pregled obstoječih zaporov v Angliji in Walesu je pokazal, da osebje v zaporu daje “prevelik poudarek na biološki spol zapornika in na njegovo morebitno prehajanje iz enega v drug spol oz. spremembo spola”. Osnutek nove politike pravi, da bi se moralo osebje izogniti povzročanju “stiske in škode” in potrditi spol s katerim se istoveti posamezni zapornik.

Vlada se tudi že vnaprej opravičuje, da ne bo vedno mogoče poskrbeti za to, da bi lahko transseksualec izbral zapor po lastni izbiri, vendar poudarja, da imajo pravico živeti tako kot želijo.

Okoli 4000 uradno sprememb spola v Veliki Britaniji
Od leta 2004 je v Veliki Britaniji uradno spremenilo spol in dobilo dokumente z novo (spolno) identiteto okoli 4000 oseb, kar je okoli 0,006 odstotka prebivalstva Velike Britanije.

Vlada v Veliki Britaniji trenutno nima podatkov o številu transseksualcev v zaporu, vendar pa ocene iz leta 2015 kažejo, da je v zaporih najmanj 80 transseksulacev; od skupno 85.977 zapornikov v moških zaporih in 3.935 zapornic v ženskih, poroča BBC.

V. V.