fbpx

[VIDEO] Trajekt na britanski obali treščil v pristanišče: ”Še dobro, da smo zbežali,” pravijo hvaležni mimoidoči

Foto: STAfoto

”Še dobro, da smo zbežali,” pravijo mimoidoči, ki so se sprehajali po pristanišču, ko se je vanj naenkrat zaletel trajekt, težak 700 ton. Strokovnjaki pravijo, da takšne nesreče niso neobičajne in ni razloga za skrb.

Trajekt, imenovan MV Balmoral, se je nestabilno približeval kopnu in na koncu vanj tudi treščil. Že pred tem se je zelo majal, potnike in mimoidoče pa je pretreslo, ko se je s svojo veličino zaletel v pomol. Ob nesreči je zelo zaropotalo, saj so ob pristanišče udarili z vso silo. Tako kot noben izmed potnikov tudi trajekt ni utrpel poškodb in istega dne je že plul drugam.

Tiskovni predstavnik je za javnost povedal: “MV Balmoral je v pristanišču Ilfracombe težko pristal zaradi neugodnih pogojev, pod katerimi je plul že teden dni. Ladja ni bila poškodovana, prav tako poškodb ni utrpel noben izmed potnikov. Po udarcu so se vkrcali še preostali potniki in brez težav nadaljevali pot, čeprav so zaradi težkih razmer do naslednje destinacije prispeli z zamudo.”

Eden izmed turistov je posnel grozljiv trenutek, ko je trajekt udaril. Potniki so čakali, da se vkrcajo ali izkrcajo, pri tem pa je prišlo do napake v navigaciji usmerjanja plovbe trajekta, ki je plul proti pristanišču v Ilfracombe, North Devon. Priča poroča, da so ljudje pred trajektom bežali, potniki na njem pa so se bali, da bodo popadali v morje. Omenjeni MV Balmoral lahko prevaža do 683 potnikov hkrati, na srečo pa ni bil ranjen nihče. Zaleteli so se naravnost v pomol, nekaj metrov vstran od prvih prič na kopnem.

Foto: STAfoto

Ljudje, ki so čakali v pristanišču, da bi se odpravili na trajekt, so bili zaradi dogodka zelo zaskrbljeni, mnogi se na trajekt zaradi pretresenosti sploh niso povzpeli. Motorno plovilo Balmoral je bilo zgrajeno leta 1949 in že več kot 65 let pozdravlja in prevaža potnike po britanski obali.

Mož, ki je s pristanišča posnel nesrečni dogodek, je na prispeli trajekt čakal s svojo družino. Po njegovih besedah je ladja, ki je plula zelo hitro in nestabilno, zadela tudi staro hrastovo drevo, ki se je zaradi pritiska prelomilo. Posnetek je v četrtek objavil na spletnem omrežju Facebook, ogledalo pa si ga je že več kot 242 tisoč ljudi.

Pristojni so za medije poročali, da takšni dogodki niso redki in da se ladje v pristanišče zaletijo večkrat. ”Te stvari so za ljudi, ki ne delajo z ladjami, lahko zelo vznemirljive. Upravljanje ladje je težka naloga in za večino zaposlenih vrhunec njihove kariere, a smo na takšne dogodke že navajeni.”

A. L.