fbpx

Viktor Orbán pripravljen prevzeti zaščito nekaterih odsekov italijanske meje: “Želimo ostati to, kar smo, ponosen evropski narod, ki je izšel iz krščanske kulture”

Foto: epa

Po ponovni izvolitvi za predsednika Fidesza je madžarski premier Viktor Orbán ponudil pomoč Italiji pri nadzoru njenih meja in deportaciji ilegalnih migrantov. Orbán je med nagovorom na kongresu svoje stranke Fidesz ponudil pomoč italijanskemu premierju Giuseppeju Conteju, da bi zaščitili Evropejce pred množičnim priseljevanjem iz tretjega sveta.

“Spoštovani premier Conte, če bo to potrebno, smo pripravljeni prevzeti zaščito nekaterih odsekov italijanske meje,” je dejal Orbán in dodal, da “bomo vrnili  migrante tja, od koder so prišli”.

“Smo in ostali bomo članica Evropske unije, vendar ne želimo bruseljskega imperija, ampak zvezo evropskih narodov. Želimo ostati to, kar smo, ponosen evropski narod, ki je izšel iz krščanske kulture,” je nadaljeval madžarski premier. “Dovolili ste vstop nezakonitim migrantom, vendar se lahko še vedno zavežete, da boste prepeljali večje število nezakonitih migrantov iz Italije v njihove države.”

Foto: Twitter

Orbán je tudi omenil, da so višegrajske države edine države v EU, ki so storile vse, da zaščitijo zunanje meje. Ponudba madžarskega premierja sledi podobnemu predlogu, ki ga je pred kratkim predstavil med letnim dogodkom, ko ga je v Rimu gostila druga italijanska nacionalna populistična stranka Fratelli d’Italia, poroča Vioce of Europe.

“Madžarska je pripravljena pomagati Italiji na kakršen koli način, vendar obstajajo področja, kjer vam ne moremo pomagati,” je dejal Orbán. “Ne moremo vam pomagati prevažati in naseljevati migrante na Madžarskem. To je nemogoče. Ko pa se boste odločili, vam lahko pomagamo braniti svoje meje, in če boste odločeni, da domov pošljete migrante, ki so že tu, vam lahko pomagamo tudi pri tem. Obveznih kvot za poravnavo ne moremo sprejeti, kvote za izgon pa z veseljem,” je izjavil Orbán.

Eva Poljanc