Kdo vam je pomagal pri izkrcanju v Normandiji? Francoski supermarket užalil Britance – na jubilejnih vrečkah v spomin na 75. obletnico Dneva D so “pozabili” na prispevek Otočanov

Sporna jubilejna nakupovalna vreča (Foto: Twitter)

Francoska veriga trgovin Carrefour je s svojo jubilejno nakupovalno vrečko v spomin na Dan D pošteno razburila svetovno in zlasti britansko javnost. Na zemljevidu, na katerem so sicer označene vse pomembnejše zavezniške države, katerih vojaki so se izkrcali na posameznih znamenitih plažah Normandije, so namreč pozabili na Veliko Britanijo.

V spomin na 75. obletnico začetka največje pomorsko-zračne desantne operacije v zgodovini vojskovanja, do katere je na severozahodu Francije v Normandiji prišlo 6. junija 1944 in je znana pod imenom Dan D, je francoska veriga trgovin Carrefour lansirala jubilejno nakupovalno vrečko, s katero pa je dvignila veliko prahu. Na zemljevidu na vrečki so namreč narisane zastave vseh pomembnejših držav, katerih vojaki so sodelovali pri izkrcanju v Normandiji, pri čemer pa so pozabili na Veliko Britanijo.

Na nakupovalni vrečki je zemljevid plaž, kjer so se izkrcali zavezniki. Pri tem je na vsaki plaži označena tudi zastava zavezniške države, katere vojaki so se borili na njej. Ob plažah Omaha in Utah je ameriška, ob plaži Juno kanadska, ob plaži Sword pa le francoska zastava, čeprav so se tam borili tudi vojaki Velike Britanije. Ob tem je sporno tudi, da britanske zastave ni niti ob oznaki za plažo Gold, ki je prav tako narisana na zemljevidu in na kateri so izgubili življenja številni britanski vojaki.

Britanski vojaki ob izkrcanju v Normandiji. (Foto: Sky News)

Burni odzivi na družbenih omrežjih
Odločitev Carrefourja, da na svojih nakupovalnih vrečkah “pozabi” na eno glavnih zavezniških držav, je po pričakovanjih sprožila burne odzive na družbenih omrežjih, kjer so številni uporabniki obsodili pristranskost francoske trgovske verige ter opozorili na številne žrtve, ki jih je Velika Britanija utrpela ravno na plažah Sword in Gold. Veliko burnih odzivov je bilo zlasti na na Twitterju, kjer je eden izmed uporabnikov zapisal: “25.000 britanskih vojakov se je izkrcalo na plaži Gold … Odslej se bom na svojih rednih potovanjih v Francijo izogibal @CarrefourGroup. Njihov pristop je zaničevanja vreden.”

M. D.

 • samotoje

  He, he, Angleži in Francozi, klasika. Grem pogledat Alo, alo.

 • Janez Kepic-Kern
 • učko

  Ti prfukneni Francozarji so bli še premal zjeban od Švabota, bi jih žiher Švaboti še bolj sfukal, kreteni jedni !!!!!!

 • xtc

  Žabarji kot žabarji.

 • Morala

  Naj popravijo in lansirajo še 1x….

 • Povprečen Državljan

  Pa na belo gardo in domobrance so tudi pozabili!!!

  • Dragan Krstič

   Turnšek je bil pa v prvi vrsti Med Macronom in Therezo Mayin vsi so ga trepljali po ramenih ter objemali.

   • Povprečen Državljan

    Ni res,spet laž pravoverneža.Turnška sploh povabili niso.

 • freedomfighter

  Ja povelicevanje svojega naroda vedno pelje v ponizevanje drugega…da to ugotovis ni potrebno biti ravno genij

 • pajot

  Niso pozabili samo na Angleže,tudi na enonogega so pozabili. On je jebal mater Nemcem na plaži na Visu.