Najbolj umazan človek na svetu umrl nekaj mesecev po prvem umivanju

Amou Haji (Foto: afp)

V 94. letu starosti je umrl Iranec z neslavnim nazivom “najbolj umazan človek na svetu”, saj se že desetletja ni tuširal. Umrl pa je po umivanju, kamor so ga peljali lokalni prebivalci.

Amou Haji, ki se ni tuširal več kot pol stoletja, je umrl v nedeljo v vasi Dejgah v Iranu, poroča tiskovna agencija IRNA. Javnost ga je spoznala, ko se je odločil, da se ne bo tuširal zaradi bojazni, da bi mu to skrajšalo življenje in prineslo bolezni. Navade ni prelomil več kot 60 let, zato je postal svetovno znana  osebnost.

Še bolj nenavadno je bilo njegovo prehranjevanje, saj je večinoma jedel ostanke s ceste, vodo pa je pil, kjer je nanjo naletel – velikokrat umazano. Če mu je zmanjkalo cigaret, je namesto tobaka v pipo dal kar živalske iztrebke. Svoja oblačila je našel v smetnjakih, frizuro in britje si je “urejal” sam in to brez škarij, lase in dlake si je namreč kar zažgal do želene dolžine.

Amou Haji (Foto: afp)

Pred nekaj meseci so ga vaščani prepričali in ga odpeljali v kopalnico, da bi se umil. V vasi Dejgah v provinci Fars v južnem Iranu, kjer je Haji preživel večino svojega življenja, so mu zaskrbljeni domačini tudi zgradili odprto zidano kočo, ki pa je ni želel uporabljati, raje je spal v skopani luknji.
Sara Kovač