To je deset najbolj nenavadnih tradicij in navad s celega sveta

Foto: posnetek zaslona YouTube

Nenavadne tradicije in navade po svetu nam kažejo, kako različne so kulture. Te tradicije in navade predstavljajo zgodovino in vrednote določenih kultur in so pomemben del naše svetovne dediščine.

Nekatere tradicije so zelo znane in se praznujejo po vsem svetu, medtem ko druge ostajajo skrite in zanimive le za tiste, ki so jih pripravljeni raziskati. V nadaljevanju lahko odkrijete deset najbolj nenavadnih tradicij in navad, ki vas bodo popeljale v svet kultur in praks, ki predstavljajo pomemben del naše svetovne dediščine.

1. La Tomatina – Španija

Ena najbolj znanih in najbolj zabavnih tradicij La Tomatina je festival v Španiji, kjer se množice ljudi oborožijo s paradižniki in se obmetavajo. Prvotno se je ta festival začel kot manjši dogodek v mestu Buñol, danes pa privablja turiste z vsega sveta.

2. Ljubljenje kamnov – irski otok Valentia

Na irskem otoku Valentia je kamniti krog, imenovan “ljubezenski krog”. Par, ki si želi trajne ljubezni, gre skupaj v krog in se poljubi. Verjamejo, da ljubezen, ki se rodi tam, traja vse življenje.

3. Festival nagcev – Japonska

Festival nagcev, imenovan tudi Hadaka Matsuri, poteka na Japonskem in je znan po svojih golih moških udeležencih. Festival praznujejo v zimskem času in se je prvotno začel kot čiščenje telesa in duha.

4. Uporaba golih rok – Mongolija

V Mongoliji obstaja tradicija, ki se imenuje “Bokh”. Gre za rokoborbo. Tradicija izvira iz stoletja, ko so borce potrebovali pri bojnih veščinah.

5. Križarjenje po Nilu – Egipt

Križarjenje po Nilu je tradicija, ki se je začela pred več tisoč leti. Na krovu ladjic se turisti odpeljejo po reki Nil in občudujejo veličastne templje in piramide.

6. Dostavljavci hrane

Na Tajskem imajo dostavljavci hrane priljubljen način dostave hrane, ki se imenuje “ninja delivery”. Dostavljalci se oblečejo v posebna oblačila, ki spominjajo na ninja bojevnike, in hitro dostavijo hrano svojim strankam. Ta tradicija dostave hrane je priljubljena v prestolnici Bangkoku in okolici. S hitrimi motorji se dostavljavci spretno izogibajo prometnim zastojem in tako zagotovijo hitro dostavo sveže pripravljene hrane.

7. Dan mrtvih – Mehika

Día de los Muertos ali dan mrtvih je tradicionalni mehiški praznik, ki se praznuje 1. in 2. novembra. Verjamejo, da se na ta dan duše preminulih vračajo na zemljo in se pridružijo svojim družinam. Praznujejo z barvitimi kostumi in okrašenimi grobovi.

Foto: posnetek zaslona, YouTube

8. “Morska orgija” – Italija

V mestu Reggio Calabria v Italiji vsako leto praznujejo “morsko orgijo”, festival, kjer se udeleženci preoblečejo v morska bitja in se sprehodijo po mestu. To je tradicija, ki izvira iz grških mitov in legende o morskih bitjih.

9. Čajna ceremonija – Japonska

Čajna ceremonija je tradicija, ki izhaja iz Japonske in se izvaja s posebnim ritualom. Udeleženci se zberejo v majhni sobi in spremljajo pripravo in postrežbo čaja. Gre za način, kako se ljudje umirijo in povežejo z naravo in med seboj.

10. Otok mumij – Filipini

Na otoku Luzon na Filipinih obstaja tradicija, da preminulega sorodnika oblečejo in posadijo na stol ali postavijo na njegov priljubljeni kraj v hiši. Ta tradicija izhaja iz verovanja, da duša preminulega še vedno živi in da morajo svojci skrbeti zanj.

E-Maribor