V Splitu pretrgali verigo prostitucije: Zvodniku, ki je računal vse do nekaj tisoč evrov za seksualne storitve, odvzeli prostost

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Od 100 do 3.500 evrov je znašala cena seksualnih storitev, ki jih je v Splitu opravljalo pet Brazilk pod vodstvom 32-letnega perujskega zvodnika, ki ima začasno dovoljenje za bivanje na Hrvaškem. Ženske, stare od 20 do 40 let, so v Split prihajale kot turistke za teden ali dva in se tam srečevale s strankami, ki jim jih je priskrbel 32-letnik.

Stranke je zvodnik našel prek spletnih strani, ki so oglaševale storitve od spremstva do seksa in prikazovale fotografije Brazilk. Poleg Splita so se ženske s “snubci” srečevale še v Šibeniku, Zadru, na Reki, v Pulju in Zagrebu, del zaslužka pa je bil vedno nakazan na zvodnikov transakcijski račun.

Perujec je od njih prejel polovico ali 60 odstotkov zaslužka, odvisno od dogovora. Poleg iskanja strank jim je organiziral tudi namestitev v hotelih ali apartmajih.

Po poročanju Slobodne Dalmacije so zvodnika aretirali v Zagrebu, potem ko je splitska služba za organizirani kriminal obvestila svoje zagrebške kolege, da imajo na svojem območju tujega državljana, ki je osumljen zvodništva. Tako so preiskali njegovo stanovanje in našli številne dokaze, med drugim tudi njegov mobilni telefon, ki mu je bil odvzet za namene dokazovanja krivde.

Prostitucija, fotografija je simbolična. (Foto: družbena omrežja)

Ni deloval sam
Po hišni preiskavi je bil moški odpeljan v Split, kjer so ga tudi zaslišali. Zoper njega so več kot leto dni, vse od lanskega poletja, vodili kriminalistično preiskavo in ugotovili, da gre za mrežo, ki sega izven Hrvaške. Perujec je imel namreč še tri sodelavce, s katerimi je dodobra razvejal ponudbo storitev tudi v drugih evropskih državah, zaradi tega pa so bile v preiskavo vključene tudi mednarodne policijske službe.

Brazilke so zvodnikom plačevale prek bitcoinov, torej s pomočjo kriptovalut, ali neposredno z nakazilom na njihov bančni račun. V vsakem mestu so ostale kratek čas, teden ali dva, potem pa so odšle na drugo destinacijo. Ker obstaja utemeljen sum, da je od avgusta leta 2021 do oktobra 2022 32-letni tuji državljan skupaj s še tremi, za zdaj neznanimi osebami, na škodo najmanj petih oseb, prav tako tujih državljank, storil kaznivo dejanje prostitucije, je bil ta ovaden. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, saj preverjanja mednarodnih služb še potekajo.

Sara Kovač