[Video] Madžarska “pojoča” cesta hit med vozniki

Madžari želijo na inovativen način spodbujati varno vožnjo. Vir: EPA

Madžarske oblasti so se domislile nove pogruntavščine, kako umirjati hitrosti vozil. Hitre voznike bodo umirjali s pesmijo. Avstrijski izvajalec Strabag, ki je zadolžen za razširitev in obnovo Madžarske ceste št. 67, je na cestišče na del cestne površine dodal tudi posebne oznake na cesti, ki bodo – ko avto pelje prehitro – proizvajali melodijo.

Strabag je na jugozahodu Madžarske zgradil 240 milijonov dolarjev (212 milijonov evrov) vredno “pojočo” cesto. Avtomobili delujejo kot igle na gramofonu na posebej zasnovanem odseku hitre ceste, tako da pnevmatike, ki se premikajo po utorih na cestišču, omogočajo voznikom, da slišijo melodijo.

Melodični trakovi tako ustvarjajo slišne vibracije, ko vozniki zapeljejo čez njih – tako da bodo vozniki, ki se premikajo s pravilno hitrostjo, “zaigrali” madžarsko rock balado 67-es út, Route 67 madžarske skupine Republika. Uporabnik Twitterja je “melodijo” gum in asfalta posnel in objavil:

“Ta projekt kaže, koliko ustvarjalnosti je lahko v prometni infrastrukturi,” je dejal Thomas Birtel, izvršni direktor izvajalca Strabag. “Veseli nas, da smo lahko realizirali ta zanimiv projekt za madžarsko nacionalno infrastrukturno podjetje.”

Prva znana glasbena cesta na svetu je danski Asphaltophone, ki je debitiral leta 1995. Danes so pojoči trakovi v najmanj sedmih državah, vključno z Japonsko, Ukrajino in Združenimi državami. Tukaj je televizijski odsek o delu Route 66, ki poje America The Beautiful:

Madžarska cesta je medtem postala velik hit predvsem med tovornjakarji, ki tovornjake namenoma usmerjajo v trakove na cesti, da bi proizvedli značilno “melodijo”.

Andrej Žitnik