fbpx

Proti Berishaju vložili ovadbo – v Sloveniji pa je bil direktor urada, ki je preiskoval Golobov in Berishajev primer priročno razrešen

Martin Berishaj in Robert Golob sta osrednja igralca afere v Črni gori. (Foto: RTV, Demokracija)

Po kazenski prijavi, ki jo je kosovska protikorupcijska agencija vložila veleposlaniku Martinu Berishaju, ker ni prijavil svojega premoženja, zadeva zdaj ostaja pri kosovskem tožilstvu, da razišče dokaze in po potrebi nadaljuje kazenski postopek, poročajo tuji mediji. Spomnimo, o Berishaju smo veliko slišali pred volitvami, ko se je Robert Golob znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil srbske podružnice Gen-i, ki so se stekala zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori. Lastnik omenjenega podjetja Berishaj naj bi to gotovino prenašal nazaj k Golobu, slednji pa naj bi ta denar vlagal v enega izmed italijanskih skladov, ki uporabnikom zagotavljajo anonimnost. 

V sredo je prišlo v javnost, da je protikorupcijska agencija vložila kazensko ovadbo zoper kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, ker slednji AKK (Agencija za preprečevanje korupcije) ni prijavil, da je lastnik podjetja s sedežem v Črni gori. Nekdanji direktor AKK Hasan Preteni je za Albanian Post povedal, da bo tožilstvo po prejemu primera začelo preiskavo, in če bodo našli dokaze, bodo veleposlanika poslali na sodišče, da se sooči z obtožbami o neprijavi sredstev. Po Pretenovih besedah ​​so lažne prijave oz. neprijave kazniva dejanja, ki jih kaznuje kazenski zakonik – ta predvideva kazen od 6 mesecev do 5 let.

Zadevna novica je povzročila veliko hrupa v kosovskih medijih, saj je bil Berishaj aprila vpleten v finančni škandal v Sloveniji, ko je slovenski medij TV Planet objavil dokumente, ki kažejo, da je do prenosa denarja prišlo iz energetske družbe Gen-i, podružnice v Beogradu, v družbo veleposlanika Kosova MB Consulting v Črni gori. Zdaj, ko Robert Golob vodi slovensko vlado, je razrešil direktorja urada, ki je preiskoval njegov primer, in kosovskega veleposlanika, še poročajo tuji mediji, ter dodajajo, da so kadrovske čistke zaznamovale že prve dni Golobove vladavine.

Po drugi strani pa je na Kosovu začela z delom parlamentarna komisija za preiskavo nakupa električne energije v času krize na Kosovu, minister za gospodarstvo Artane Rizvanolli pa je že začel zasliševati člane komisije. Za samega veleposlanika Berishaja zaenkrat ni bilo nobenih posledic. Predsednica Vjosa Osmani, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje zadeve Donika Gërvalla in sam premier Albin Kurti so mu stali ob strani in dejali, da verjamejo, da je nedolžen. Berishaj pa se je oglasil le na Facebooku. Zanikal je, da bi bil vpleten v pranje denarja, ni pa zanikal, da je lastnik črnogorskega podjetja, prav tako ni zanikal izplačil elektropodjetja Gen-i, podružnice v Srbiji.

Albanski mediji še pojasnjujejo, da je Gen-i največje podjetje za električno energijo na Balkanu. Obstajajo sumi, da je družba vpletena v srbsko elektromafijo. Določeni albanski mediji so kasneje ugotovili, da sta na Kosovu tudi dve podjetji v lasti Berishaja. Gre za podjetji “Myloja L.L.C.” in “Zaslon Kosova L.L.C.” Berishaj je imel v teh podjetjih slovenske partnerje, tudi tiste, ki so bili v preteklosti v Sloveniji osumljeni goljufij. Skoraj odveč je omeniti še, da je medij Albanian Post aprila naredil intervju s Primožem Cirmanom, ki je takrat seveda dejal, da si je škandal izmislil Janez Janša.

Sara Kovač