fbpx

Poplave so končane, znova nam grozi sneg

Foto: STA

Močan veter in dež sta po Sloveniji povzročala kar nekaj težav. Gasilci so imeli največ dela s podrtimi drevesi, poplavljenih pa je tudi kar nekaj cest. Vreme se je za zdaj umirilo, naslednja pošiljka padavin pa ne bo več v obliki dežja, ampak prihaja sneg, tako da bodo v poštev ponovno prišle lopate.

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Ponekod bo pihal veter zahodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 6 do 12 stopinj Celzija. Po včerajšnjih nadpovprečnih temperaturah za januar tudi danes ostajamo nad povprečjem, a bodo temperature z vsakim dnem nižje, napovedujejo meteorologi.

Stanje na terenu
Reke Sava Bohinjka, Sava v Zasavju, Ljubljanica, Dravinja in Savinja v spodnjem toku še poplavljajo na izpostavljenih mestih ob strugi. Med temi rekami narašča le še Dravinja v spodnjem toku, pretok Ljubljanice se je ustalil, preostale reke upadajo.

Reke na severovzhodu Slovenije, Kolpa v spodnjem toku, reke kraškega zaledja Ljubljanice, Krka v srednjem in spodnjem toku ter Sava v spodnjem toku še naraščajo. Tekom dneva se bodo tudi te reke ustalile in do jutri v glavnem začele upadati. Pretoki drugih rek se počasi zmanjšujejo.

Slabo vreme z močnimi nevihtami in grmenjem je povzročilo izpad elektrike na javni razsvetljavi v delu prestolnice, in sicer v delu Šiške in Bežigrada. Omrežje je varovano tako, da se, če pride do prenapetosti, samodejno izklopi, da ne pride do še večje škode, je za STA pojasnil Robert Rukavina iz ljubljanskega javnega podjetja Javna razsvetljava. Napako na omrežju že odpravljajo, sicer pa se to po besedah Rukavine dogaja ob večjih nenadnih nevihtah.

Zaaradi poplav zaprte ceste:
– glavna cesta Hrastnik–Zidani Most pri Podkraju;
– Laško–Breze–Šentjur v Laškem;
– LC Sava–Mošenik v občini Zagorje ob Savi.

Na severnem Primorskem pa so ponedeljkove padavine povzročile le nekaj manjših težav, je za STA danes povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Največ težav so povzročili narasli vodotoki na Idrijskem, kjer je voda v Zavratcu in Spodnji Idriji začela vdirati v stanovanjski hiši. V Zavratcu so postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Pomoč so potrebovali tudi v Čepovanu, kjer je narasli vodotok grozil s poplavljanjem bližnjih objektov, ter na Cerkljanskem, kjer so zaradi obilnih padavin in zamašenih odtokov meteorne vode pričele zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v kraju Police. Meteorna voda je zalila tudi pritlične trgovske prostore v središču Kobarida. Tudi tam so gasilci postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Nekoliko več težav je povzročil zemeljski plaz, ki je zasul regionalno cesto Tolmin–Dolenja Trebuša. Dežurni delavci Cestnega podjetja Gorica so zemeljski plaz odstranili in sprostili promet. Do udora cestišča je prišlo tudi v kraju Žirovnica na Idrijskem, kjer na oviro opozarja prometna signalizacija.

Plohe in nižje temperature
V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo po nekaterih nižinah možna kratkotrajna megla. Dopoldne bodo možne posamezne kratkotrajne plohe. Popoldne bo ponekod pihal zahodni veter.

Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Goriškem in ob morju okoli 2, v Gornjesavski dolini do -8, najvišje dnevne pa od 3 do 9, na Goriškem in ob morju okoli 11 stopinj Celzija, pišejo na spletni strani Agencije RS za okolje.

Konec dežja, prihaja sneg
V četrtek bo sprva precej jasno in ponekod po nižinah megleno. Proti poldnevu se bo od jugozahoda začelo oblačiti. Pozno popoldne bo na Primorskem pričelo deževati in v noči na petek bodo padavine postopno zajele večji del Slovenije. V notranjosti bo večinoma snežilo. Do petka zjutraj bodo padavine od zahoda ponehale. Zjasnilo se bo, proti večeru pa od severa spet nekoliko pooblačilo.

B. O.