fbpx

Joj, kakšno vreme nas čaka. Previdno na cestah!

Vir: Hribi.net

Vremenoslovci za danes napovedujejo oblačno vreme in padavine, ki bodo v osrednji in vzhodni Sloveniji prenehale proti sredini dneva, v preostalih predelih pa šele zvečer. V zahodni polovici Slovenije je napovedano tudi sneženje, ki bo segalo do nižin. Sneženje bo vztrajalo do polovice dneva, nato pa bo ponehalo. Posebno opozorilo velja za voznike, prav tako je povečana možnost snežnih plazov.

Dnevne temperature bodo segale od 2 do 7 stopinj, ob morju pa do 9 stopinj Celzija.  Sneg se bo začel taliti, zato obstaja ponovna možnost, da reke in potoki prestopijo bregove.

Jutri si lahko prebivalci v zahodni Sloveniji obetajo delno razjasnitev, drugod bo ostalo pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji pa je napovedano občasno deževanje. Zjutraj bodo najnižje temperature od -4 do 3 stopinje Celzija, najvišje pa od 4 do 8.

Vozniki previdno!
Prometno-informacijski center za državne ceste obvešča, da se sneg, predvsem v višjih predelih, oprijema cestišč, zaradi česar so na cestah posipne in plužne skupine. Zaradi ledenega dežja velja posebno opozorilo za primorsko avtocesto v okolici Postojne in Razdrtega, kjer promet ovira leden dež. Snežna brozga še vedno vztraja na višjih predelih Celjskega in na območju Mozirja.

Zaradi snega je zaprta cesta čez prelaz Vršič, zimske verige so obvezne na prelazih Jezersko, Ljubelj in Korensko sedlo. Na Primorskem (na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh in Godovič–Idrija) je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 tone velja tudi na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina proti Hrvaški.

Poplave ovirajo promet na avtocesti med Hajdino in razcepom Draženci, zaradi poplavljenega vozišča pa je zaprta cesta Zameško–Kostanjevica med Koprivnikom in Malencami.

 

Ceste bodo mokre in spolzke tudi po sneženju! Zato je potrebno voziti s prilagojeno hitrostjo, na ustrezni varnostni razdalji, previdno in predvsem strpno. Vozniki naj pazijo tudi na pešce, prehodom čez cesto pa naj se približajo z zmanjšano hitrostjo in pešcem omogočijo varno prečkanje ceste. Posebej previdni naj bodo tudi pri vožnji na križiščih, izogibajo naj se sunkovitemu zaviranju in speljevanju ter parkiranju na mestih, kjer bi lahko ogrozili ali ovirali druge udeležence,” sporočajo gorenjski policisti.

Obeti za konec tedna
Konec tedna, in sicer v petek in soboto, se vreme še ne bo razjasnilo. Ostalo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v petek bodo ponekod na Notranjskem in severnem Primorskem občasno rahle padavine.

Opozorilo – poplave – snežni plazovi
Danes prihaja do razlivanj reke Krke, Ljubljanice, Dravinje in Sotle. Krka se v širšem obsegu razliva v srednjem in spodnjem toku na območjih pogostejših poplav. Pretok Krke bo danes še naraščal v spodnjem toku, predvidoma pa se bo ustalil v noči na četrtek.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju na področju vsakoletnih poplav. Obseg poplavljenih površin do danes ostaja enak, zmanjševati pa se bo začel v četrtek. V manjšem obsegu se razlivata tudi reki Dravinja in Sotla, njuna pretoka se bosta danes še povečevala, nato pa se bosta začela vračati na ustaljeno vrednost.

V gorah velja zaradi novozapadlega snega povišana nevarnost zaradi plazov. Le-ta je povišana nad nadmorsko višino 1800 metrov, kjer obstaja nevarnost manjših plazov, ponekod pa tudi večjih, ki bi jih lahko sprožili pohodniki ali turni smučarji. Nevarnost nad 1800 metri je ocenjena na 4. stopnjo evropske petstopenjske lestvice, na nižjih nadmorskih višinah pa je ocenjena na 2. in 3. stopnjo.

Čez noč težave zaradi vetra
Na Vipavskem je pihala močna burja, zaradi česar je bil na hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Selom in na regionalni cesti Razdrto–Vipava prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Veter je Vipavi odkril tudi streho ene izmed tamkajšnjih delavnic, ki je nato pristala na cesti in ovirala promet. Promet je bil zaradi posledic močnega vetra oviran na cesti Manče–Vipava, Litije–Zagorje, Litija–Trbovlje, pa s cest Radlje ob Dravi–mejni prehod Radelj in Zgornja Pohanca–Pečice v občini Brežice.

Ž. K.