fbpx

Kostanjevica na Krki pod vodo, jesensko deževje končano

Foto: Arso

Deževje v zadnjih dneh povzroča največ težav v vzhodni Sloveniji. Ponoči so imeli največ nevšečnosti v Kostanjevici na Krki, kjer so prebivalci še vedno v strahu, da bi jih lahko doletela usoda zadnjih poplav.

Po poročanju uprave za zaščito in reševanje je ponoči ob 1.34 reka Krka začela poplavljati Oražnovo ulico v Kostanjevici na Krki. Ob 4.02 je voda zalila tudi preostale ulice na otoku. Za promet je zaprta tudi cesta Kostanjevica na Krki–Podbočje.

Na srečo voda za zdaj ostaja na ulicah, ustavila pa se je pred pragovi hiš. Kot so poročali na Radiu Slovenija, na civilni zaščiti upajo, da se bodo najhujšemu izognili.

Poplavljanje rek v vzhodni Sloveniji
Aktualni podatki agencije za okolje med drugim kažejo, da reka Krka še poplavlja v širšem obsegu v svojem spodnjem toku, pretok je ustaljen pri 376 m3/s. Poplavljene površine se bodo ohranjale tudi v soboto tekom dneva. V nedeljo se bo obseg poplavljenih površin začel zmanjševati, še bodo poplavljena območja pogostih poplav.

V svojem spodnjem toku se razlivajo še reke Sotla, Kolpa in Dravinja. Sotla in Dravinja imata ustaljene pretoke, Lahinja in Kolpa že upadata. Omenjene reke se bodo vrnile v svoje struge do sobote zjutraj.

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu. V Pomurju in Podravju lahko voda zastaja na ravninskih predelih, navajajo na agenciji za okolje.

Vreme se bo počasi izboljšalo
Jesensko deževje je sicer na srečo končano. Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale pa se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in v bližini morja lahko tudi kakšna nevihta. Proti večeru se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17 stopinj Celzija.

V soboto bo sprva zmerno do pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bodo rahle krajevne padavine. Popoldne bo povečini suho z obdobji sončnega vremena. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 10, najvišje dnevne od 10 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in povečini brez padavin.

B. O.