fbpx

Ledeni možje so tu, uresničila se bo tudi ljudska modrost

Foto: iStock

Začelo se je. Danes je že drugi t. i. ledeni dan, saj goduje drugi ledeni mož, to je Servacij. Včeraj je imel god Pankracij, jutri pa bo godoval Bonifacij. Nato v nedeljo sledi še “uscana” Zofka. Ko bodo ti dnevi za nami, pa se bodo lahko začela vrtna opravila. 

Aprila nas je sonce že pošteno razvajalo, nato pa nas je presenetil sneg. Vreme nas vedno znova opozarja, da je nepredvidljivo. No, ta konec tedna je vsaj po ljudskem izročilu bolj ali manj pričakovan. Prav med 12. in 14. majem je zelo pogosta nevarnost slane in pozebe. Kako pa bo letos? Meteorologi pravijo, da ledeni možje letos potrjujejo ljudsko modrost. Temperatura zraka v notranjosti vsaj do sredine prihodnjega tedna ne bo presegla 20 stopinj Celzija.

Petek se bo sicer končal s krajevnimi padavinami, zahod države bodo lahko zajele tudi nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21 stopinj Celzija, napovedujejo na Agenciji za okolje RS.

Hitro naraščanje rek
Danes popoldne in v noči na soboto lahko reka Vipava doseže opozorilni pretok in se predvsem v zgornjem toku razlije na območjih pogostih poplav. Močno bodo povečani pritoki Vipave, ki lahko na izpostavljenih mestih tudi poplavijo. Na območju zahodne in osrednje Slovenije je možen hiter porast manjših vodotokov in hudournikov.

Brez dežnika nikamor
V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne in v noči na nedeljo pa se bodo pojavljale krajevne padavine, tudi nevihte. Popoldne bo pihal severozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14, najvišje dnevne pa od 14 do 19 stopinj Celzija.

V nedeljo bo dež od severozahoda postopno ponehal, delno se bo zjasnilo. Popoldne bo spremenljivo oblačno, predvsem v hribovitem svetu pa se bo še ulila kakšna ploha. Hladneje bo, na Primorskem bo prehodno zapihala zmerna burja.

V ponedeljek zjutraj in dopoldne bo delno jasno, ponekod po kotlinah pa megleno. Popoldne bo spremenljivo oblačno, nastalo bo tudi nekaj ploh.

B. O.