Nalivi se bodo preselili na jugovzhod in severovzhod države

Poplave v Spodnjem Podravju. Srna na poplavljenem polju. (Vir: STA)

“Padavinski dogodek zdajle še zdaleč ni končan, smo nekje na sredini. Nadaljeval se bo do jutrišnjega jutra, nalivi se bodo obnavljali. Verjetno tako intenzivnih, kot so bili v zadnjih 12 urah, vsaj v zahodnih krajih ne bo več, čeprav bodo tudi tam še naprej padavine,” napoveduje Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (ARSO). 

Od sedaj naprej se bo glavnina nalivov selila na jugovzhod države. Nato se bo ob hrvaški meji pomikala proti severovzhodu države. Količina padavin, ki je padla v zadnjih 12 urah, je presenetila tudi meteorologe. Ponekod je padlo tudi okoli 200 milimetrov padavin na kvadratni meter. Toliko so jih izmerili na ljubljanskem letališču, kjer gre za zgodovinsko meritev.

“Vreme je šlo svojo pot,” je na današnji novinarski konferenci dejal Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso). Kot so povedali meteorologi, je največ padavin padlo predvsem na predgorje Julijcev, območje Idrije, Gorenjsko, Koroško in Zgornjesavinjsko. Nalivi se bodo sedaj selili na jugozahod Slovenije, predvsem na Kočevsko, ob Kolpo, Belo krajino in potem ob pasu blizu hrvaške meje proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji.

Na teh območjih se bo situacija še zaostrovala, je opozoril hidrolog Janez Polajnar.

Poplavljala bo Krka, Sava in porečje Dravinje
Napovedano je še dodatno poplavljanje Krke in njeni pritokov, Save s pritoki v spodnjem toku, tudi štajerske reke na območju Slovenskih goric in porečje Dravinje. Poplavljanje rek se pričakuje predvsem v noči na soboto.

Krka bo še narasla, tudi Savinja, ki je s svojimi pritoki že pustila razdejanje v Zgornji Savinjski dolini, sedaj pa se ta vodni val premika v Spodnjo Savinjsko dolino, kjer bo v Celju povzročal (in že povzroča) težave, tudi v Laškem in ostalih krajih na poti, poroča STA.

Zaskrbljujoče je tudi stanje na Dravi. Iz Avstrije so namreč sporočili, da nameravajo še dodatno povečati pretok Drave, k temu pa moramo še prišteti lokalne pritoke v Sloveniji. Tako v spodnjem toku dolvodno od jeza Markovcev pričakujejo pretok Drave tudi preko 2000 kubičnih metrov na sekundo. “To je izredno veliko, že skorajda podobno tisti količini, kot je bila leta 2012,” je dejal Polajnar. Prav tako poplavlja reka Mura, zaenkrat znotraj protipoplavnih nasipov.

Umiritev šele v ponedeljek
Umirjanje je mogoče pričakovati šele v ponedeljek. V soboto bodo padavine slabele od zahoda, v noči na nedeljo bodo povsod ponehale. V nedeljo bo Slovenijo sicer prešel še en frontalni pas ploh in neviht, a takrat resnih posledic ne pričakujejo, poroča STA. “Čeprav smo pozorni, ker letos vsaka motnja povzroči več nevšečnosti kot manj,” je poudaril.

Ž. K.